5 σημάδια πως ο σκύλος σας έχει υπερβολικό άγχος

Image 2999

Πως θα καταλάβετε ότι ο σκύλος σας έχει άγχος και πως θα καταφέρετε να τον χαλαρώσετε.

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, έτσι και τ’ αγαπημένα μας κατοικίδια έχουν πολλά και ποικίλα συναισθήματα που παίζουν ένα παιχνίδι αιτίου κι αιτιατού με το περιβάλλον στο οποίο ζουν και τα γεγονότα που τους συμβαίνουν. Όπως ένα αρνητικό (ή ένα γεγονός που μπορεί να μοιάζει στα μάτια μας αρνητικό) επηρεάζει τη ψυχολογία μας, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον σκύλο μας. Αρκεί να σκεφτείτε πως νιώθετε όταν έχετε υπερβολικό άγχος και τότε θα μπείτε εύκολα στη θέση του σκύλου σας. Επίσης, κοινό και στις δύο περιπτώσεις είναι πως η κακή ψυχολογία μπορεί να φτάσει στο σημείο, εκτός από την καθημερινότητα μας, να επηρεάσει και την υγεία μας. Αυτό είναι κι ένας από τους βασικούς λόγους που πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα. Πως όμως θα καταφέρουμε να κάνουμε τον σκύλο μας ν’ αποβάλλει το άγχος και να νιώσει πραγματική ασφάλεια κι εμπιστοσύνη, αντί για φόβο;

Ποια είναι τα σημάδια που θα προδώσουν πως ο σκύλος σας είναι αγχωμένος

φροντίδα για υπερήλικο σκύλο

Τα περισσότερα σημάδια που ακολουθούν μπορεί να είναι και απολύτως φυσιολογικά για τον σκύλο σας. Αυτό που θα πρέπει να σας επιστήσει την προσοχή είναι η απότομη εμφάνιση τους αλλά και ο συνδυασμός περισσότερων από ένα την ίδια χρονική περίοδο. Επίσης μερικά από αυτά τα σημάδια θα τα έχετε παρατηρήσει ήδη κατά πάσα πιθανότητα σε ιδιαίτερα στρεσογόνες διαδικασίες για τον σκύλο σας, όπως είναι το μπάνιο ή η επίσκεψη στον κτηνίατρο. Μόνο όταν βλέπετε πως οι συμπεριφορές αυτές γίνονται συνήθεια, αξίζει να προβληματιστείτε. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να έχετε πάντα κατά νου είναι πως ο κτηνίατρος σας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, τον οποίο πρέπει να εμπιστευτείτε και να συμβουλευτείτε ώστε να βγάλετε ασφαλή συμπεράσματα για την ψυχολογική και σωματική υγεία του σκύλου σας.

Τα περισσότερα αγχώδη σκυλιά συνηθίζουν να κρύβονται σε διάφορα μέρη ή πίσω από ανθρώπους (όπως είναι οι ιδιοκτήτες τους) για αν νιώσουν ασφάλεια. Από την άλλη, υπάρχουν και σκυλιά με τάσεις φυγής που μοιάζουν σαν να προσπαθούν να δραπετεύσουν από το σπίτι σας. Ένα άλλο σημάδι που αξίζει να σας βάλει σε σκέψεις είναι να σας αγνοούν όταν μιλάτε ή να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, όταν μία διαδικασία τους προκαλεί άγχος, όπως είναι παραδείγματος χάρη το κούρεμα. Επιπλέον, ορισμένα σκυλιά τρέμουν για ώρα με τρόπο που μοιάζει σαν να προσπαθούν να πετάξουν κάτι από πάνω τους. Επίσης, έχει παρατηρηθεί από τους ειδικούς ότι οι κραυγές είναι ένας τρόπος που έχουν βρει τα σκυλάκια μας για να εξωτερικεύσουν τον φόβο τους. Το έντονο λαχάνιασμα, όταν δεν έχει προηγηθεί έντονη άσκηση, μπορεί να συνδέεται με το άγχος. Παρομοίως, ο σκύλος μας μπορεί ν’ ανοιγοκλείνει ασταμάτητα τα μάτια του ή να τα γουρλώνει ενώ τ’ αφτιά του μπορεί να είναι συνεχώς τεντωμένα. Είναι σύνηθες ν’ αλλάζει μέχρι και η στάση του σώματος του σκύλου, με αποτέλεσμα να στηρίζεται κυρίως στα πίσω πόδια αντί να κατανέμει ομοιόμορφα το βάρος του και στα τέσσερα, όπως θα έπρεπε. Τέλος, δεν είναι καθόλου σπάνιο, το υπερβολικό άγχος να επηρεάζει και τις λειτουργίες του σώματος. Παραδείγματος χάρη, ενδέχεται να βιάζεται να ουρήσει, να αρνείται να φάει ή να έχει χάσει την όρεξη του.

σκύλος χωρίς άγχος

Στόχος είναι να κάνετε ό,τι περνά από το χέρι σας για να δημιουργήσετε στον σκύλο σας ένα ήσυχο και ασφαλές περιβάλλον στο οποίο θα νιώθει εμπιστοσύνη και δεν θα του δημιουργείται κανένα άγχος. Η δημιουργία ενός καθημερινού προγράμματος αλλά και η έλλειψη εντάσεων μπορούν να βοηθήσουν σ’ αυτό. Φροντίστε μόνο να μην κάνετε υπερβολές και το κακομάθετε. Μπορείτε παραδείγματος χάρη να του προσφέρετε μια λιχουδιά, όταν δείτε πως παθαίνει κάποια κρίση άγχους, αλλά θα πρέπει πρώτα να την κερδίσει, είτε ηρεμώντας, είτε ξαπλώνοντας για ν’ απελευθερωθεί η ένταση.

  • FRESH TREATS ΑΡΝΙ & ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

    Προσφέρετε στο κατοικίδιό σας θρεπτικά συστατικά ακόμη και στο καθημερινό του σνακ.

Προβολή