Άγχος αποχωρισμού: Όταν ο σκύλος μένει μόνος στο σπίτι

Image 3240

Πως θα διαχειριστείτε το γεγονός πως ο σκύλος σας μένει μόνος στο σπίτι, μετά την επιστροφή σας στη δουλειά και το σχολείο.

Ο Σεπτέμβρης είναι ο κατάλληλος μήνας για ν’ αναλύσουμε μια κατάσταση που προβληματίζει έντονα πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων. Το γεγονός πως ο σκύλος μας μένει αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα μόνος στο σπίτι είναι κάτι που μας θλίβει και όλοι προσπαθούμε με κάθε τρόπο να περιορίσουμε. Τις περισσότερες φορές, βέβαια, δεν είναι στο χέρι μας ν’ αλλάξουμε την κατάσταση. Συμβουλές γι’ αυτές τις περιπτώσεις θα δώσουμε παρακάτω ώστε να είναι και ο σκύλος σας περισσότερο χαρούμενος αλλά και εσείς οι ίδιοι.

Με την επιστροφή στη δουλειά και το άνοιγμα των σχολείων, μετά τις διακοπές, υπάρχουν σπίτια που αδειάζουν και οι σκύλοι μένουν εντελώς μόνοι τους στο σπίτι. Ας λάβουμε υπόψη κι ότι κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού, τα παιδιά βρίσκονται στο σπίτι για τρεις ολόκληρους μήνες ενώ ανάμεσα σε αυτό το διάστημα πέφτουν και οι άδειες των γονέων που διαρκούν περίπου δύο βδομάδες. Συνεπώς με τη λήξη της άδειας και των καλοκαιρινών διακοπών, ο σκύλος μας καλείται να προσαρμοστεί σε μια εντελώς καινούργια κατάσταση και μάλιστα πολύ απότομα. Όλα αυτά είναι που του δημιουργούν μεγάλο άγχος.

Τι είναι το άγχος αποχωρισμού

Mojestik - σκύλος κοιτά έξω - σκύλος μόνος

Ως άγχος αποχωρισμού περιγράφεται η κατάσταση, κατά την οποία οι σκύλοι έχουν έντονο στρες, όταν βρίσκονται μόνοι χωρίς την παρουσία των ανθρώπων τους. Μπορείτε να καταλάβετε πως ο σκύλος σας υφίσταται το άγχος του αποχωρισμού, όταν εμφανίζει έντονη νευρικότητα, λαχάνιασμα και ασυνήθιστες συμπεριφορές.

Οι αλλαγές επηρεάζουν την ψυχολογία και κατ’ επέκταση την υγεία του σκύλου μας με αποτέλεσμα να είναι σημαντικό να τον παρατηρούμε ώστε να τις εντοπίσουμε. Ποια συμπτώματα έχει ο σκύλος στην περίπτωση που εμφανίζει το άγχος του αποχωρισμού; Ο σκύλος σας ακολουθεί σ’ όλο το σπίτι, σας ζητά να έρθει μαζί στις εξόδους σας και σας εμποδίζει να φύγετε. Επιπλέον, μόλις καταλάβει πως πρόκειται να φύγετε, γαβγίζει ή κλαίει, κάνει νευρικές κινήσεις, καταστρέφει πράγματα, γλείφεται, αντιδρά επιθετικά σε ερεθίσματα κ.α. Τα περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, γίνονται ακόμη εντονότερα, μόλις φύγετε απ’ το σπίτι.

Σε περίπτωση που έχετε την υποψία ότι ο σκύλος σας υφίσταται το άγχος του αποχωρισμού, είναι καλό ν’ απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας.

Συμβουλές για τον σκύλο που μένεις μόνος

Mojestik - σκύλος σε σεντόνι - σκύλος μόνος

Η πρώτη συμβουλή των ειδικών είναι να φεύγετε από τόσο σπίτι, όσο πιο διακριτικά γίνεται. Αν θέλετε να τον αποχαιρετήσετε, το καλύτερο είναι να το κάνετε με τρόπο που δείχνει πως δεν πρόκειται για κάτι τόσο σημαντικό. Αφήστε στην άκρη τους μελοδραματισμούς γιατί αυτό θα κάνει την κατάσταση χειρότερη.

Προσπαθήστε όταν επιστρέφετε στο σπίτι από τη δουλειά να είστε και πάλι διακριτικοί και να μην δείχνετε πως νιώθετε τύψεις. Με αυτό τον τρόπο θα κάνετε τον σκύλο σας να καταλάβει πως η απουσία σας δεν πρέπει να τον ανησυχεί και να του προκαλεί άγχος.

Σε γενικές γραμμές, προσπαθήστε να επαινείτε τον σκύλο σας όταν είναι ήσυχος και υπάκουος. Με αυτό τον τρόπο θα καταλάβει πως αυτή η συμπεριφορά είναι θετική και θα την υιοθετήσει κι όταν μένει μόνος.

Ένα άλλο μυστικό είναι να παίζετε ή να ασκείστε με τον σκύλο σας αρκετά πριν φύγετε από το σπίτι, έτσι ώστε είναι εξουθενωμένος όταν θα μένει μόνος και να ηρεμεί ή να κοιμάται.

Mojestik - σκύλος σε αγκαλιά - σκύλος μόνος

Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να παραμένει ο σκύλος σας απασχολημένος όσες ώρες είναι μόνος στο σπίτι. Αυτό φυσικά δεν είναι εφικτό εν τη απουσία σας αλλά αν είναι δραστήριος για πολλή ώρα, έπειτα θα κουραστεί και θα πέσει για ύπνο.

Βεβαιωθείτε πριν φύγετε, πως έχει πρόσβαση στ’ αγαπημένα του παιχνίδια, το κρεββατάκι του ή κάποιο άλλο σημείο που ξεκουράζεται. Η μυρωδιά σας στον χώρο, θα του επιτρέψει επίσης να χαλαρώσει πιο εύκολα. Ορισμένοι επιλέγουν ν’ αφήνουν ανοιχτή την τηλεόραση για να νιώθει πως έχει παρέα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως όταν ο σκύλος σας μένει μόνος πρέπει πάντα να έχει τροφή και φρέσκο νερό. Επίσης, μια καλή πρόταση είναι να προμηθευτείτε μία κάμερα που συνδέεται με τον κινητό και σας δίνει τη δυνατότητα να του μιλήσετε.

Ένα αποτελεσματικό κόλπο για να κρατάτε τον σκύλο σας απασχολημένο, όσο λείπετε, είναι να κρύβετε σε διαφορά σημεία μέσα στο σπίτι την ξηρά τροφή του ώστε να μπει στη διαδικασία να την ψάξει σαν να πρόκειται για κάποιο παιχνίδι.

  • GLUTEN FREE

    Τροφή για ενήλικα σκυλιά με κοτόπουλο, ψάρι, πατάτα και ρύζι.

Προβολή