Μπορώ να αφήσω τη γάτα μόνη στο σπίτι στις διακοπές;

Image 3636

Μάθετε όλα όσα πρέπει να προσέξετε για να αφήσετε τη γάτα σας μόνη στο σπίτι, όσο λείπετε σε διακοπές ώστε να παραμείνει ασφαλής.

Ο σχεδιασμός των διακοπών όταν έχεις κατοικίδια μπορεί να προκαλέσει άγχος και ανησυχία. Αν και οι γάτες είναι γνωστές για την ανεξαρτησία τους, υπάρχουν ορισμένα μέτρα που πρέπει να πάρετε, πριν την αναχώρηση σας για να διασφαλίσετε την ασφάλεια, τη φροντίδα και την υγεία τους. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τις προτάσεις των ειδικών για το διάστημα που βρίσκεστε μακριά.

 

Μπορείτε να λείψετε και να αφήσετε τη γάτα μόνη στο σπίτι;

 

mojestik - γάτα μόνη στο σπίτι - γάτα στον καναπέ

 

Αν σκοπεύετε να λείψετε μόνο για λίγες μέρες, η απάντηση είναι θετική. Θα πρέπει, όμως, να προετοιμαστείτε κατάλληλα και να εξοπλιστείτε με τα απαραίτητα. Οπότε καλό είναι να μην το πάρετε απόφαση την τελευταία στιγμή. Το σημαντικότερο είναι να προμηθευτείτε μία αυτόματη ταΐστρα που λειτουργεί με μπαταρίες (για την περίπτωση που υπάρξει διακοπή ρεύματος). Αυτή η συσκευή είναι απαραίτητη τόσο για την τροφή της γάτας, όσο και για το νερό της που πρέπει να είναι πάντα φρέσκο. Όπως είναι εύκολα κατανοητό, κρίνεται απαραίτητο να έχετε ανανεώσει την άμμο της ώστε να είναι καθαρή, όσο θα λείπετε. Μάλιστα, ίσως να είναι καλή ιδέα να της ετοιμάσετε και μία δεύτερη αμμοδόχο για παν ενδεχόμενο.

Στο σημείο αυτό, είναι κρίσιμο να υπογραμμιστεί η σημασία του σχολαστικού ελέγχου του σπιτιού, πριν την αναχώρηση σας. Βεβαιωθείτε πως τα παράθυρα και η εξώπορτα είναι καλά κλειστά, όπως και η πόρτα κάποιου δωματίου το οποίο είναι απαγορευμένο για το κατοικίδιο σας. Τα παντζούρια του σπιτιού προτείνεται να παραμείνουν ανοιχτά ώστε να μπαίνει φυσικό φως στο σπίτι, αν βέβαια αυτό δεν απειλεί την ασφάλεια της κατοικίας σας. Απομακρύνετε επικίνδυνα αντικείμενα και βγάλτε έξω τα σκουπίδια. Επιπλέον, ελέγξτε ότι τα αγαπημένα παιχνίδια της γάτας σας βρίσκονται στον χώρο που θα είναι κι εκείνη. Τέλος, μπορείτε να αφήσετε το ραδιόφωνο ανοιχτό για να νιώθει η γάτα σας πως δεν είναι μόνη ενώ μία καλή λύση είναι και μία κάμερα που θα σας επιτρέψει να την παρακολουθείτε όσο λείπετε.

Αν έχετε σκοπό να λείψετε για περισσότερες μέρες, τότε θα πρέπει να πάρετε ακόμη περισσότερα μέτρα. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι χρήσιμο να ζητήσετε σε κάποιον δικό σας άνθρωπο ή κάποιον επαγγελματία να επισκέπτεται το σπίτι ανά μία ή δύο μέρες. Καλό είναι το άτομο που θα αναλάβει τη φροντίδα της γάτας σας να γνωρίζει τις ανάγκες ενός κατοικιδίου. Τέλος, υπάρχει πάντα η λύση της φιλοξενίας της γάτας σε κάποιο ξενοδοχείο κατοικιδίων. Σε κάθε περίπτωση, αφήστε αναλυτικές οδηγίες στο άτομο που θα την επισκέπτεται ή θα τη φροντίζει και δώστε του το βιβλιάριο υγείας και τα στοιχεία του κτηνιάτρου που συμβουλεύεστε.

Κλείνοντας, παρότι πολλά μπορεί να σας αγχώνουν κατά τη διάρκεια των διακοπών και τις απουσίας σας ένα πράγμα για το οποίο πρέπει να νιώθετε σιγουριά είναι η τροφή της, αν φέρει την υπογραφή της Mojestik. Βρείτε την κατάλληλη για τις ανάγκες της γάτας σας εδώ.