Μπορούν οι οικόσιτες γάτες να κολλήσουν ψύλλους;

Image 3429

Πώς οι οικόσιτες γάτες μπορούν να γίνουν το ίδιο ευάλωτες στους ψύλλους με τις αδέσποτες.

Υπάρχει η πεποίθηση ότι μόνο οι αδέσποτες γάτες ή τα κατοικίδια που περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους κινδυνεύουν να κολλήσουν ψύλλους. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι και οι οικόσιτες γάτες είναι εκτεθειμένες.

Πώς μπορεί μία οικόσιτη γάτα να κολλήσει ψύλλους;

Από ανθρώπους

Ένας από τους πιο συχνούς τρόπους που μπορεί μία δεσποζόμενη γάτα να κολλήσει ψύλλους είναι από τους ανθρώπους. Είτε από τον ιδιοκτήτη της, είτε από οποιονδήποτε άνθρωπο που μπορεί να επισκεφθεί τον χώρο στον οποίο κινείται. Οι ψύλλοι συνήθως κρύβονται στα ρούχα ή στα παπούτσια των ανθρώπων.

Από άλλα κατοικίδια ζώα

Ακόμη ένας τρόπος μέσω του οποίου μπορεί να μεταφερθούν ψύλλοι στην οικόσιτη γάτα σας, είναι άλλα κατοικίδια ζώα που μπορεί να υπάρχουν στο σπίτι και περνούν αρκετό χρόνο έξω από αυτό. Όπως για παράδειγμα οι σκύλοι, που μετά από μία βόλτα στο πάρκο μπορεί να φέρουν ψύλλους στο σπίτι, οι οποίοι στη συνέχεια να πηδήξουν στη γάτα σας. Ακόμα και σε μία επίσκεψη που θα σας κάνει ένας φίλος σας μαζί με το κατοικίδιό του, είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν έχει ψύλλους ώστε να προστατεύσετε τη γάτα σας όσο το δυνατόν καλύτερα.

Από μέρη που θα επισκεφθούν

Μπορεί η οικόσιτη γάτα σας να μην βγαίνει στην αυλή ή στο μπαλκόνι του σπιτιού σας, ωστόσο σίγουρα θα χρειαστεί να κάνει κάποια στιγμή μία επίσκεψη στον κτηνίατρο ή στον groomer. Για να αποφύγετε τον κίνδυνο των ψύλλων όσο η γάτα σας είναι εκτός σπιτιού, βεβαιωθείτε ότι τα μέρη που επισκέπτεστε τηρούν τα πρωτόκολλα καθαρισμού.

Νέο σπίτι ή καινούρια έπιπλα

Εάν μετακομίζετε σε νέο σπίτι, υπάρχει περίπτωση να ζουν ήδη ψύλλοι εκεί και να μην το γνωρίζετε. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είστε σε χώρους με μοκέτα ή με κεντρική θέρμανση, καθώς αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για τους ψύλλους. Συγκεκριμένα στα χαλιά και στις μοκέτες, τα αυγά των ψύλλων μπορούν να επιβιώσουν για αρκετούς μήνες. Τα έπιπλα είναι ένας ακόμη τρόπος μέσω του οποίου μπορεί να μεταφερθούν ψύλλοι, οπότε σε περίπτωση που μετακομίζετε σε επιπλωμένο σπίτι ή θέλετε να χρησιμοποιήσετε μεταχειρισμένα έπιπλα, θα πρέπει να κάνετε ένα καλό καθάρισμα, πριν φέρετε στον χώρο τη γάτα σας.

Πώς να προστατεύσετε τη γάτα σας από τους ψύλλους

mojestik - ψύλλους - γάτα φαγούρα

Τακτικός έλεγχος

Τοποθετήστε τα δάχτυλά σας αντίθετα από την κατεύθυνση του τριχώματος της γάτας σας και ψάξτε για εξογκώματα. Καλό είναι να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία όπου οι ψύλλοι μπορεί να κρυφτούν όπως οι μασχάλες, τα αυτιά και η βουβωνική χώρα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε χτένες ψύλλων, οι οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένες για να αφαιρούν τους ψύλλους από το δέρμα.

Συχνός καθαρισμός σπιτιού

 Ο τακτικός και βαθύς καθαρισμός του σπιτιού με τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας, το πλύσιμο κλινοσκεπασμάτων και το σκούπισμα χαλιών βοηθούν στην απομάκρυνση των ψύλλων από το περιβάλλον της γάτας σας. Όταν καθαρίζετε με ηλεκτρική σκούπα, καλό είναι να αδειάζετε τον κάδο της σε εξωτερικό χώρο και όχι μέσα στο σπίτι.

Καθαρισμός αυλής ή μπαλκονιού

Οι ψύλλοι προτιμούν τα σκιερά μέρη, καθώς και τα μέρη που έχουν υγρασία. Γι’ αυτό, όταν πλένετε την αυλή σας ή το μπαλκόνι σας φροντίστε να είναι μέρα με αρκετό ήλιο ώστε να στεγνώσουν όσο πιο σύντομα γίνεται. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού εντομοκτόνα που είναι φιλικά προς τα κατοικίδια.

Αντιπαρασιτικό κολάρο

Για να κρατήσετε τους ψύλλους μακριά από τη γάτα σας μπορείτε να βάλετε στον λαιμό της ένα αντιπαρασιτικό κολάρο που είναι αποτελεσματικό απέναντι σε ψύλλους, τσιμπούρια και άλλα έντομα που ενδέχεται να ταλαιπωρήσουν το κατοικίδιό σας.

Εκτός από τη φροντίδα του σπιτιού που είναι πολύ σημαντική για την υγεία της γάτας σας, εξίσου σημαντική είναι και η σωστή διατροφή της. Γι’ αυτό προτιμήστε τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως αυτές της Mojestik.