Γιατί αρέσει στις γάτες το ψάρι

Image 3395

Το ψάρι αναμφίβολα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις αγαπημένες τροφές για κάθε γάτα.

Μία από τις συχνότερες εικόνες που κάνουμε αυθόρμητα κάθε φορά που αναφερόμαστε σε γάτες, είναι αυτή μπροστά από ένα ενυδρείο ή ένα χρυσόψαρο. Αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι, καθώς το ψάρι αποτελεί ένα από τα αγαπημένα εδέσματα για τα οικόσιτα αιλουροειδή. Ποιος είναι ο λόγος όμως που οι γάτες αγαπούν τόσο πολύ τα ψάρια;

Τα διατροφικά οφέλη που έχει το ψάρι για μία γάτα

mojestik - ψάρι - ψάρι και γυάλα

Υπάρχουν πολλοί ευεργετικοί παράγοντες για μία γάτα, όταν αυτή τρέφεται με ψάρι. Πιο αναλυτικά:

Προστατεύει την καρδιά

Τα έλαια που περιέχουν τα ψάρια όπως τα Ω3 λιπαρά, ενδυναμώνουν την καρδιά της γάτας. Συγκεκριμένα μειώνουν τις αρρυθμίες, ενώ προλαβαίνουν πιθανές θρομβώσεις.

Βοηθά σε δερματικές αλλεργίες

Εάν το κατοικίδιό σας έχει αναπτύξει δερματικές αλλεργίες, η διατροφή με ψάρι θα μειώσει τη φαγούρα της. Ο λόγος είναι πως τα ψάρια έχουν ουσίες με αντιφλεγμονώδη δράση και σταδιακά το δέρμα της γάτας σας, θα δείχνει σημάδια βελτίωσης.

Επιβραδύνει νεφρικές ασθένειες

Ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός μειώνουν την πίεση του αίματος. Σύμφωνα με έρευνες, εάν η γατούλα σας πάσχει από κάποια νεφρική ασθένεια, η διατροφή με ψάρι θα βοηθήσει, καθώς μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα της.

Βελτιώνει νευρολογικές λειτουργείες

Έχει παρατηρηθεί πως η διατροφή σε ψάρια μπορεί να διατηρήσει τη γνωστική και νευρολογική λειτουργεία μιας γάτας. Τα ιχθυέλαια βελτιώνουν τη νευρολογική ανάπτυξη και προοδευτικά μπορούν να βελτιώσουν τις ικανότητες της γάτας σε εκμάθηση εντολών.

Αποτρέπει φλεγμονές σε αρθρώσεις

Τα ιχθυέλαια μπορούν μεταξύ άλλων να μειώσουν την παραγωγή προσταγλανδίνης σε μία γάτα. Πρόκειται για μία ενδογενή ουσία, η οποία όταν παράγεται στο σώμα του κατοικίδιου σας σε έντονο βαθμό, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αρθρίτιδα.

Θεωρίες για το ψάρι

mojestik - ψάρι - γατοτροφή

Οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα και έτσι το κρέας είναι απαραίτητο για τη διατροφή, την υγεία αλλά και την επιβίωσή τους. Υπάρχουν όμως οι παρακάτω θεωρίες για την αγάπη που έχουν στο ψάρι:

Μία θεωρία είναι ότι πρόκειται για θέμα γεύσης. Όλοι γνωρίζουν πως οι γάτες είναι σε ένα μεγάλο βαθμό επιλεκτικά ζώα σε σχέση με την τροφή τους, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για οικόσιτες. Έτσι λοιπόν το ψάρι επειδή είναι αρκετά γευστικό, το απολαμβάνουν απόλυτα, ενώ ενεργοποιεί την umamiγεύση για τις γάτες. Επίσης τα ψάρια λόγω των θρεπτικών τους ιδιοτήτων και των υψηλών ποσοστών περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, γίνονται διατροφικά πολλές φορές απαραίτητα για μία γάτα.

Μία άλλη θεωρία είναι πως οι γάτες έλκονται από την οσμή του ψαριού. Αυτή που σε εμάς φαίνεται δυσάρεστη πολλές φορές, για τους χνουδωτούς μας φίλους, η μυρωδιά του ψαριού περιέχει αμινοξέα, τα οποία με τη σειρά τους τους προσελκύουν. Για το λόγο αυτό πολλές από τις κλασικές τροφές για τη γάτα σας περιέχουν ψάρι ή έλαιο ψαριού. Δεν είναι τυχαίο πως στις γνωστές εικόνες με γάτες μπροστά από ενυδρεία εκείνες μυρίζουν και παρακολουθούν την εν δυνάμει λεία τους!

Σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση ενός ψαριού πρέπει να έχετε στο νου σας πως οι γάτες είναι από τη φύση τους κυνηγοί. Το ένστικτο για κυνήγι γίνεται εντονότερο με τα ψάρια και αυτό συμβαίνει λόγω της γρήγορης κίνησής τους. Ο τρόπος που κινούνται τα ψάρια στο φυσικό τους περιβάλλον, φαίνεται πως ελκύει τις γάτες καθώς κάνουν το θήραμά τους έναν πιο… απαιτητικό στόχο.

Υπάρχουν επίσης οι έρευνες εκείνες, με τους επιστήμονες να καταλήγουν πως οι γάτες αγάπησαν προοδευτικά το ψάρι, λόγω εξημέρωσης. Η γάτα δεν ήταν ανέκαθεν οικόσιτο ζώο και σε αντίθεση με τους αρχαίους προγόνους της, αυτό έχει επηρεάσει σημαντικά το DNA τους, αναπτύσσοντας συνήθειες όπως ο φόβος ή και το αίσθημα της ανταμοιβής. Έτσι λοιπόν, επειδή τα ψάρια είναι μία δημοφιλής τροφή για τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια, πιθανότατα οι γάτες ανέπτυξαν την προτίμησή τους σε αυτή την τροφή λόγω της στενής σχέσης που έχουν πλέον με τον άνθρωπο.

Η διατροφή της γάτας σας παίζει σημαντικό ρόλο στο να παραμένει χαρούμενη και υγιής. Επιλέξτε τις τροφές της Mojestik, οι οποίες παρέχουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία αλλά και την πιο ωραία γεύση για τη γάτα σας.

  • ADULT

    Τροφή για ενήλικες γάτες με σολομό.

Προβολή