Γιατί ο σκύλος σας τρώει αλλά χάνει βάρος 

Image 3256

Πως εξηγείται το γεγονός πως ο σκύλος σας χάνει βάρος ενώ τρώει το φαγητό του.

Η αλλαγή στο βάρος του σκύλου μας είναι κάτι που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αν όμως η απώλεια του βάρους είναι απότομη και ξαφνική, τότε θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη πως ενδεχομένως να πρόκειται για κάποια πάθηση και καθιστά απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας. Ο κτηνίατρός σας θα προχωρήσει σε ορισμένες εξετάσεις, θα εντοπίσει την πιθανή αιτία της απώλειας βάρους και θα προτείνει μία θεραπεία.

Πιθανές αιτίες που ο σκύλος χάνει βάρος

mojestik - άρρωστος - σκύλος χάνει βάρος

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ο σκύλος σας ενδέχεται να εμφανίζει απώλεια του βάρους του, όμως παρακάτω θα εστιάσουμε στις περιπτώσεις που χάνει βάρος αλλά συνεχίζει να τρώει κανονικά.

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι πιο συχνή αιτία κατά την οποία οι νεφροί του σκύλου δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Μάλιστα, αυτή η πάθηση επηρεάζει συχνότερα σκύλους μεγαλύτερης ηλικίας ενώ η απώλεια βάρους συνδέεται με αδυναμία, έμετο και διάρροια. Ο σκύλος χάνει ανεξήγητα βάρος καθώς η ασθένεια εξαφανίζει το λίπος και τους μύες.

Κάποια ηπατική νόσος μπορεί να έχει ως σύμπτωμα την απώλεια βάρους μαζί με τους εμετούς και τον λήθαργο. Τα σκυλιά που αντιμετωπίζουν κάποια ηπατική νόσο δυσκολεύονται να απορροφήσουν τα θρεπτικά στοιχεία της τροφής και να τη μεταβολίσουν.

Κάποιο προβλήματα στα δόντια μπορεί να είναι η αιτία που ο σκύλος σας χάνει βάρος αλλά ταυτόχρονα δεν εμφανίζει μειωμένη όρεξη. Σ’ αυτό έχει να κάνει ο πόνος που δεν επιτρέπει να φάει όσο επιθυμεί.

Ο καρκίνος στους σκύλους είναι μία ακόμη αιτία για την απώλεια βάρους ενώ στα πρώτα στάδια παραμένει ασυμπτωματικός. Η απώλεια βάρους είναι τις περισσότερες φορές σταδιακή με αποτέλεσμα να χρειάζεται χρόνος για να γίνει αντιληπτή.

Ο διαβήτης αποτελεί συνήθη πάθηση στους σκύλους. Η απώλεια βάρους είναι αυτή που κινητοποιεί συνήθως τους ιδιοκτήτες να επισκεφθούν τον κτηνίατρο και εκείνος με τη σειρά του να καταλήξει στη διάγνωση. Τα σκυλιά με διαβήτη δεν παράγουν την απαιτούμενη ινσουλίνη με αποτέλεσμα η γλυκόζη να μένει στο αίμα και να μην φτάνει στα κύτταρα ώστε να τους προσφέρει ενέργεια.

Τα παράσιτα μπορούν επίσης να κάνουν τον σκύλο σας να χάνει βάρος ενώ τρώει κανονικά. Το καλό είναι πως έχει αποδειχθεί εύκολο να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν.

Ο μεγαοισοφάγος στους σκύλους εμποδίζει τη χώνεψη της τροφής. Ο οισοφάγος τους διογκώνεται και να δυσλειτουργεί, με αποτέλεσμα να μη μεταφέρει όπως θα έπρεπε την τροφή στο στομάχι. Η όρεξη τους μπορεί να είναι ίδια αλλά και μεγαλύτερη καθώς πολύ μικρή ποσότητα του φαγητού φτάνει στον προορισμό της.

mojestik - κτηνίατρος - σκύλος χάνει βάρος

H σταδιακή ή απότομη απώλεια βάρους είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα για χρόνιες παθήσεις και νόσους. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό αν παρατηρείτε τον σκύλο σας να χάνει βάρος ενώ τρώει, να προγραμματίσετε ένα ραντεβού στον κτηνίατρο που εμπιστεύεστε. Αν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία για την υγεία του σκύλου σας, καλό είναι να μη κωλυσιεργήσετε και να προχωρήσετε άμεσα στις εξετάσεις του για να βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία. 

H Super Premium σειρά της Mojestik είναι μια ειδικά σχεδιασμένη σειρά σκυλοτροφών χωρίς γλουτένη. H έλλειψη της γλουτένης καθιστά τις τροφές μας πολύ εύπεπτες και ιδανικές για σκύλους μεγαλύτερης ηλικίας ή με ευαίσθητο στομάχι. Η σειρά αποτελείται από την Gluten Free Sensitive για ενήλικα σκυλιά η οποία είναι μονοπρωτεϊνική με πάπια και συνιστάται για σκυλιά με ευαισθησίες. 

  • GLUTEN FREE SENSITIVE

    Τροφή για ενήλικα σκυλιά με ευαισθησίες

Προβολή