Γιατί τα κουτάβια χρειάζονται ειδική τροφή για σκύλους

Image 2915

Οι λόγοι που οι κτηνίατροι συνιστούν να προσφέρετε ειδική τροφή στα κουτάβια.

Έχουμε συζητήσει πολλές φορές για τις τροφές που πρέπει να επιλέγουμε για το σκύλο μας. Αυτό συμβαίνει γιατί η επιλογή δεν πρέπει να είναι τυχαία, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές. Κάθε σκύλος έχει τις δικές του διατροφικές συνήθειες και τις δικές του ανάγκες, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα και η τροφή να απαιτείται να ταιριάζει στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Αυτό έχει ως συνέπεια ο σκύλος μας να είναι υγιής και να έχει καλύτερη διάθεση, με συνέπεια η φροντίδα του να γίνεται πιο ξέγνοιαστη για όλους εμάς που τα προσέχουμε και τ’ αγαπάμε.

Μέχρι πότε ένας σκύλος θεωρείται κουτάβι και πότε γίνεται ενήλικας;

κουτάβια με κόκκινο κολάρο

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα εξαρτάται από τη φυλή του σκύλου μας και το μέγεθος του. Τα χαρακτηριστικά αυτά συνδέονται με την ανάπτυξη του σκύλου. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των ειδικών, τα πέντε μεγέθη των σκύλων είναι τα παρακάτω: πολύ μικρό, μικρό, μεσαίο, μεγάλο και γίγας. Η πολύ μικρή φυλή (περίπου 4 κιλά) ενηλικιώνεται στους 8 μήνες, η μικρή φυλή (από 5 έως 10 κιλά) ενηλικιώνεται στους 10 μήνες, η μεσαία φυλή (από 10 έως 25 κιλά) ενηλικιώνεται στους 12 μήνες, η μεγάλη φυλή (από 25 έως 45 κιλά) ενηλικιώνεται στους 15 μήνες και η φυλή γίγας (από 45 κιλά και άνω) ενηλικιώνεται στους 18 έως τους 24 μήνες.

Οι λόγοι που τα κουτάβια χρειάζονται ειδική τροφή;

Ένα κουτάβι αναπτύσσεται συνεχώς και με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αυτό σημαίνει πως χρειάζονται πολλά θρεπτικά στοιχεία στη διατροφή τους για τη σωστή ανάπτυξη τους. Ειδικά στα κουτάβια, είναι πολύ σημαντικό η τροφή τους να περιέχει αρκετές πρωτεΐνες αλλά και θερμίδες για να έχουν φυσιολογική ανάπτυξη αλλά και την απαιτούμενη ενέργεια. Από την άλλη, τα κουτάβια έχουν πολύ ευαίσθητο πεπτικό σύστημα. Γι’ αυτό και η τροφή τους πρέπει να είναι εύπεπτη και οι ποσότητες της μερίδας τους κατάλληλες για το μέγεθος τους. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό η τροφή των κουταβιών να περιέχει βιταμίνη Ε. Ο λόγος είναι πως μετά τον απογαλακτισμό τους, τα κουτάβια δεν έχουν πλέον την ανοσοποιητική υποστήριξη της μητέρας τους και η δική τους φυσική άμυνα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτα.

Χρήσιμες συμβουλές για τη διατροφή του κουταβιού;

  1. Οι ειδικοί συστήνουν τα κουτάβια να τρέφονται μόνο με ξηρά τροφή καλής ποιότητας γιατί μόνο έτσι θα λάβουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται.
  2. Μην το παρακάνατε με τις ποσότητες της τροφής που προσφέρετε στον σκύλο σας. Συμβουλευτείτε τις οδηγίες της τροφής αλλά και τον κτηνίατρο σας. Περιορίστε επίσης και τη συχνότητα στην οποία του δίνετε λιχουδιές.
  3. Μη δίνετε κόκαλα στα κουτάβια αλλά και τροφές με έντονες γεύσεις, όπως είναι τα γλυκά, τα μπαχαρικά, οι σάλτσες κ.α. Επίσης μείνετε μακριά από φαγητά με άμυλο, όπως είναι το ψωμί, οι πατάτες και τα μακαρόνια.
  4. Προσέξτε τη θερμοκρασία της τροφής του κουταβιού και μην του προσφέρετε πολύ κρύα ή πολύ ζεστή τροφή καθώς μπορεί άθελα σας να το βλάψετε.

Πως θ’ αλλάξετε τη διατροφή του κουταβιού, μόλις ενηλικιωθεί;

Όταν το κουτάβι σας γίνει ένας ενήλικας σκύλος, τότε πρέπει να συνεχίσετε να του προσφέρετε μια ισορροπημένη διατροφή με όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται. Για τη μετάβαση από την τροφή του κουταβιού σ’ εκείνη του ενήλικου σκύλου θα χρειαστείτε περίπου μια βδομάδα. Την πρώτη ημέρα η αναλογία της νέας τροφής σε σχέση με την παλιά πρέπει να είναι 1 προς 3. Την τρίτη ημέρα η αναλογία πρέπει να γίνει 1 προς 1 και την πέμπτη ημέρα 3 προς 1. Από την έβδομη μέρα κι έπειτα μπορείτε να γεμίζετε το μπολ του σκύλου σας εξ ολοκλήρου με τη νέα τροφή.

  • PUPPY τροφή για κουτάβι 2 έως 12 μηνών

    Τροφή ανάπτυξης για κουτάβια (Puppy) με πρώτο συστατικό το κρέας, πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες.

Προβολή