Ηλικιωμένος σκύλος: οι πιο συνηθισμένες ασθένειες

Το πέρασμα του χρόνου και οι πιο κοινές ασθένειες που φέρνει στα αγαπημένα μας τετράποδα.

Image 3335

Το πέρασμα του χρόνου και οι πιο κοινές ασθένειες που φέρνει στα αγαπημένα μας τετράποδα.

Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων υγείας αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και στους σκύλους. Οι περισσότεροι σκύλοι θεωρούνται ηλικιωμένοι όταν φτάσουν τα 7 έτη ζωής, αλλά μερικές φορές αυτό διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος και τη ράτσα του εκάστοτε σκύλου. Οι πιο μεγαλόσωμες ράτσες, όπως οι Μεγάλοι Δανοί, γερνούν πιο γρήγορα από τις μικρότερες, όπως τα Τσιουάουα. Παρόλα αυτά, παράγοντες όπως οι περιβαλλοντικές συνθήκες, η διατροφή και ο τρόπος ζωής μπορούν να επηρεάσουν το πως και πόσο γρήγορα γερνάει ένας σκύλος.

Όποιο πρόβλημα υγείας κι αν αντιμετωπίζει ο σκύλος σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια που το μαρτυρούν και να λάβετε άμεσα δράση για θεραπεία ή μείωση των συμπτωμάτων που προκαλούν τα προβλήματα αυτά. Φυσικά, ακόμα και απλές αλλαγές, όπως μια ισορροπημένη διατροφή και η καθημερινή άσκηση, μπορούν να βοηθήσουν ώστε να παραμείνει ο σκύλος σας όσο πιο υγιής γίνεται.

Οι πιο κοινές ασθένειες που αντιμετωπίζουν οι σκύλοι μεγαλύτερης ηλικίας

 

mojestik-προβλήματα-υγείας-ασθένειες

 

Αρθρίτιδα

 

Η αρθρίτιδα είναι μια πάθηση από την οποία πάσχει σχεδόν το 80% των ηλικιωμένων σκύλων, εμφανίζοντας ακαμψία στις αρθρώσεις τους. Ένας παράγοντας που σίγουρα επηρεάζει την εμφάνιση της αρθρίτιδας είναι τα χρόνια παιχνιδιού και τρεξίματος, που επηρεάζουν τις αρθρώσεις τους. Το πιο συχνό είδος αρθρίτιδας στους ηλικιωμένους σκύλους είναι η οστεοαρθρίτιδα, που επηρεάζει τις αρθρώσεις που φέρουν βάρος, όπως τους γοφούς, τα γόνατα, τους αγκώνες και τους ώμους.

 

Απώλεια αισθήσεων

 

Σύμφωνα με στατιστικά, το 50% των σκύλων άνω των 11 ετών θα εμφανίσουν Γνωστική Δυσλειτουργία, ή αλλιώς CCD, που θυμίζει την ανθρώπινη νόσο Αλτσχάιμερ. Επίσης, πολλά ηλικιωμένα σκυλιά λόγω εκφυλισμού των ιστών εμφανίζουν διαφορετικών επιπέδων κώφωση ή χάνουν την ακοή και την όραση τους, ενώ είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν καταρράκτη στα μάτια τους. Μερικές ράτσες με μεγαλύτερα μάτια, όπως τα Pugs είναι πιο επιρρεπή στην ξηροφθαλμία καθώς μεγαλώνουν.

 

Παχυσαρκία

 

Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, έτσι και στα ηλικιωμένα σκυλιά επηρεάζεται ο μεταβολισμός τους και τα επίπεδα δραστηριότητας τους. Ως αποτέλεσμα, είναι πολύ συνηθισμένο να πάρουν βάρος, κάτι που αυξάνει τους κινδύνους ανάπτυξης σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Μπορείς να αντιμετωπίσεις την παχυσαρκία του αγαπημένου σκύλου με ένα προγράμματα δίαιτας, με τη βοήθεια των ποιοτικών τροφών της Mojestik.

 

mojestik-ηλικιωμένος-σκύλος-ασθένειες

Νεφρική Νόσος

 

Ένα από τα χειρότερα και πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας για τους ηλικιωμένους σκύλους είναι η νεφρική νόσος, σημάδια για την οποία αποτελούν η αυξημένη ανάγκη για ούρηση και δίψα και η μειωμένη όρεξη.

 

Όγκοι και καρκίνος

 

Παρόλο που ο καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί σε σκύλους όλων των ηλικιών, συνηθίζεται περισσότερο στους ηλικιωμένους. Δυστυχώς, τουλάχιστον το 25% των σκύλων άνω των επτά ετών εμφανίζουν κάποια μορφή καρκίνου ή όγκου, αλλά τις περισσότερες φορές, πολλοί από τους όγκους είναι καλοήθεις. Έτσι, αν παρατηρήσεις μια μεγάλη ελιά ή έναν λιπώδη όγκο στο σκύλο σου, ή ότι οι πληγές του αργούν να επουλωθούν ή ότι αιμορραγεί από το στόμα, τη μύτη ή τα αυτιά, είναι πολύ σημαντικό να κανονίσετε το συντομότερο δυνατό μια επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Καρδιολογικά προβλήματα

 

Οι καρδιακές παθήσεις είναι επίσης συχνές στους ηλικιωμένους σκύλους. Μια συχνή πάθηση στους σκύλους είναι η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία εμφανίζεται όταν η καρδιά δεν είναι σε θέση να αντλεί αίμα αποτελεσματικά και αναρροφάται. Ο βήχας, η δυσκολία στην αναπνοή, η δυσκολία στην άσκηση και ο ανεξήγητος έμετος είναι όλα σημάδια πιθανής καρδιακής νόσου και θα πρέπει να ελεγχθούν άμεσα από κτηνίατρο.

  • GLUTEN FREE LIGHT & SENIOR

    Τροφή για ενήλικα σκυλιά άνω των 7 ετών ή με επιπλέον βάρος.

Προβολή