Ο απόλυτος οδηγός για τη γλώσσα του σώματος της γάτας σας

Image 3042

Πως θα καταφέρετε ν’ αποκωδικοποιήσετε όσα σας λέει η γάτα σας μέσα από τη γλώσσα του σώματος της και να επικοινωνήσετε μαζί της.

Όπως μιλούν οι άνθρωποι με τη γλώσσα του σώματος, ακόμη κι όταν δεν το θέλουν, το ίδιο συμβαίνει και με τις γάτες. Ήδη οι περισσότεροι από εμάς που έχουμε μία γάτα στο σπίτι μας, έχουμε καταφέρει ν’ αποκωδικοποιήσουμε κάποιες κινήσεις της με σκοπό να καταλάβουμε ποιες είναι οι ανάγκες της και τι νιώθει. Αυτό φυσικά δεν αρκεί καθώς υπάρχουν ειδικοί κτηνίατροι κι εξειδικευμένοι συμπεριφεριστές που έχουν κάνει έρευνες για ν’ αναλύσουν τις κινήσεις αλλά και τη στάση του σώματος της γάτας.

Παρακάτω θα δούμε ένα αναλυτικό οδηγό για να καταλάβουμε τα συναισθήματα της γάτας μας και να προσπαθήσουμε να τη βοηθήσουμε να νιώσει καλά και ασφαλής.

Χρήσιμες συμβουλές για τη γλώσσα του σώματος της γάτας

γραφικό για γλώσσα του σώματος γάτας

Υπάρχουν αρκετά σημεία που προδίδουν τις προθέσεις της γάτας μας, όπως είναι τα μάτια, τα αυτιά, η κοιλιά και φυσικά η ουρά της. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχετε κατά νου πως το πλαίσιο παίζει σημαντικό ρόλο στην κατανόηση της γλώσσας του σώματος, όπως κι ότι κάθε γάτα είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες. Συνεπώς σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να δίνετε έμφαση και στην περίσταση που λαμβάνει χώρα κάθε κίνηση και στάση.

Η ουρά

γάτα ουρά όρθια

Ας ξεκινήσουμε με την ουρά που μπορεί να μας δώσει αρκετές πληροφορίες για τη γάτα μας. Όταν είναι όρθια κάθετα σημαίνει πως η γάτα μας ετοιμάζεται να επιτεθεί ενώ όταν κινείται δεξιά κι αριστερά, δείχνει πως έχει ένταση και κάτι την ενοχλεί. Αν όμως η ουρά της γάτας είναι κάθετα σηκωμένη δίχως να υπάρχει κάποιος κίνδυνος, αυτό σημαίνει πως είναι χαρούμενη. Σε περίπτωση που τρέμει, σημαίνει πως είναι ενθουσιασμένη. Αντίθετα, μόλις δείτε την ουρά της χαμηλωμένη ή ανάμεσα από τα πόδια, μάλλον αυτό υποδηλώνει φόβο, ανασφάλεια και στρες.

Το σώμα

γάτα σώμα γλώσσα του σώματος

Ας συνεχίσουμε με τη στάση του σώματος. Όταν μια γάτα νιώθει ν’ απειλείται σηκώνει τη ράχη της, όταν νιώθει άγχος ή φόβο μαζεύεται σε μια στάση που θυμίζει μπάλα ενώ όταν νιώθει ασφαλής συνήθως στέκεται στη φυσιολογική της στάση. Με απλά λόγια όταν μια γάτα θέλει να επιτεθεί προσπαθεί να φαίνεται όσο πιο μεγάλη γίνεται ενώ όταν απειλείται προσπαθεί να φαίνεται όσο πιο μικρή γίνεται. Αυτή την επιμήκυνση της φιγούρας της, την πετυχαίνει και με το σήκωνα της τρίχας της σ’ όλο το σώμα και την ουρά της. Αν πάλι είναι φιλικά προσκείμενη προς ένα πρόσωπο θα στρέψει όλο το σώμα της προς εκείνο και θα του δείξει ενδιαφέρον. Όταν μια γάτα αποκαλύπτει την κοιλιά της ή τεντώνεται σημαίνει πως νιώθει ασφαλής και σας δείχνει εμπιστοσύνη. Αυτό ενδεχομένως να συνεπάγεται πως μπορείτε να της χαϊδέψετε την κοιλιά αλλά ενδεχομένως να μη νιώθει τόσο άνετα, όσο μας δίνει την εντύπωση. 

Τα αυτιά και τα μάτια

αυτιά και μάτια γάτας

Η τοποθέτηση των αυτιών της γάτας σας μπορεί επίσης να σας πει πολλά για τις σκέψεις της. Τα αυτιά που κοιτούν μπροστά συνδέονται με την ασφάλεια, τα ανασηκωμένα με την αίσθηση κινδύνου και τα πεσμένα με τον φόβο. Στοιχείο αποτελούν και τα μάτια μιας γάτας. Τα μεγάλα μάτια δείχνουν διέγερση ενώ οι μακρόστενες κόρες δείχνουν θυμό κι επιθετικότητα. Ένα χαρακτηριστικό των γατών που έχει απασχολήσει αρκετά τους επιστήμονες είναι το αργό κλείσιμο των βλεφάρων που δείχνει εμπιστοσύνη και τρυφερότητα.

Όσο για τα μουστάκια της γάτας μας καλύτερα να είμαστε επιφυλακτικοί καθώς οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν πως δε θα μας δώσουν ασφαλείς απαντήσεις.

Αν βλέπετε πως συνήθως η γάτα σας νιώθει ανασφαλής ή φοβισμένη κι αυτό συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να την κάνετε χαρούμενη. Αγοράστε της παιχνίδια με τα οποία μπορεί ν’ απασχολείται ενώ μην παραλείπετε το βούρτσισμα της αν έχει μακρύ τρίχωμα. Δημιουργήστε ένα μέρος για εκείνη μέσα στο σπίτι που μπορεί να νιώθει ασφαλής και αφιερώστε χρόνο στα χάδια της. Τέλος φροντίστε να της έχετε πάντα ένα μπολ με καθαρό νερό και εύγευστη τροφή καλής ποιότητας η οποία θα της καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες της και θα την ευχαριστεί.

  • STERILIZED Ενήλικες Στειρωμένες Γάτες

    Τροφή με κοτόπουλο, ρύζι, διαιτητικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, χαμηλά επίπεδα μαγνησίου και προβιοτικές ύλες.

Προβολή