Ο σκύλος στην παραλία: Ο νόμος και η διασκέδαση του

Image 3629

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον νόμο όταν σας συνοδεύει ο σκύλος στην παραλία και για τα μέτρα που συστήνεται να λάβετε ώστε να είναι ασφαλής.

 

Το καλοκαίρι περνάμε πολύ χρόνο στην παραλία και τη θάλασσα, ιδίως όσοι ζούμε σε μία ηλιόλουστη χώρα, όπως η Ελλάδα. Πολλοί από εμάς, λοιπόν, επιθυμούμε να μοιραστούμε αυτές τις ώρες με τον σκύλο μας. Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι πως η παρουσία του σκύλου μας στη θάλασσα έχει ορισμένους κανόνες που ορίζουν τόσο τα δικαιώματα, όσο και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών κατοικιδίων. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά ποιοι είναι οι κανόνες αυτοί, όπως ορίζονται από τον νόμο και θα μοιραστούμε τις συμβουλές των ειδικών για να διασφαλίσουμε ότι οι τετράποδοι φίλοι μας απολαμβάνουν την παραλία με ασφάλεια και ευχαρίστηση.

Ο νόμος για τον σκύλο στην παραλία και τη θάλασσα

 

Στον νόμο 4830 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 169/18-9-2021), το άρθρο 19 «Πρόσβαση στις παραλίες» αναφέρει ότι τα ζώα συντροφιάς επιτρέπονται στις μη οργανωμένες παραλίες, καθώς και στη θάλασσα, με την προϋπόθεση ότι φορούν πάντα λουρί όταν βρίσκονται εκτός νερού. Αυτό διασφαλίζει την ασφάλεια των ζώων, αλλά και των υπόλοιπων λουόμενων. Αντίθετα, στις οργανωμένες παραλίες η πρόσβαση των σκύλων επιτρέπεται μόνο εφόσον πρόκειται για σκύλους βοήθειας ή αν υπάρχει ειδική σήμανση από τον υπεύθυνο της παραλίας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι παραλίες με πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σκύλων, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 19. Αυτές οι παραλίες τηρούν αυστηρά πρότυπα ποιότητας και καθαριότητας, και η απαγόρευση αποσκοπεί στη διατήρηση αυτών των προτύπων. Εντούτοις, είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες των ζώων να φέρουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά και να τα επιδεικνύουν όταν τους ζητηθεί.

Πώς θα είναι χαρούμενος ο σκύλος στην παραλία

 

mojestik - σκύλος στην παραλία - σκύλος στη θάλασσα

 

Για να διασφαλιστεί ότι ο σκύλος στην παραλία θα είναι άνετος και ασφαλής, είναι σημαντικό να ληφθούν ορισμένα μέτρα. Η εύρεση ενός σκιερού μέρους είναι απαραίτητη για την προστασία του σκύλου σας ενώ είναι ακόμη καλύτερο να πηγαίνετε στην παραλία με τον σκύλο σας νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες. Επίσης, πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας αρκετό νερό για να διατηρήσετε τον σκύλο σας ενυδατωμένο. Μην παραλείψετε να πάρετε μαζί και κάποια αγαπημένα του παιχνίδια ώστε να μείνει απασχολημένος ή να τον αποσπάσετε απ’ όσα ενδέχεται να τον αναστατώσουν. Κατά τη διάρκεια της παραμονής στην παραλία, οι βόλτες μακριά από τους λουόμενους είναι απαραίτητες για την υγιεινή και την καθαριότητα της παραλίας. Σε περίπτωση που ο σκύλος βουτήξει στη θάλασσα, πρέπει να φροντίσετε να τινάζεται σε σημείο που δεν θα ενοχλήσει τους άλλους λουόμενους. Μάλιστα, μπορείτε κάλλιστα να εξοικειώσετε τον σκύλο σας με την παραλία ήδη από την άνοιξη, ώστε να την απολαμβάνει ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι.

Όσο για την τροφή του σκύλου σας, μπορείτε να τον ταΐσετε πριν πάτε στη θάλασσα, αλλά είναι απαραίτητο να το κάνετε τουλάχιστον 2 ώρες πριν, ώστε να χωνέψει το φαγητό και να μειωθεί ο κίνδυνος γαστρεντερικών προβλημάτων. Προτιμήστε μια ελαφριά γεύση για να αποφύγετε την δυσφορία κατά τη διάρκεια της εξόδου σας. Στη Mojestik θα βρείτε τις καλύτερες τροφές, πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία αλλά και παιχνίδια που θα λατρέψει ο σκύλος σας στην παραλία.