Οι απαγορευμένες τροφές για τη γάτα που δεν πρέπει να τρώει

Image 3473

Ποιες είναι οι απαγορευμένες τροφές που δεν πρέπει να τρώει η γάτα σας για να μην έχει ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην υγεία της.

 

Δεν είναι τυχαία η φράση «Η περιέργεια σκότωσε τη γάτα» που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά σήμερα αλλά έχει τις ρίζες της σε δύο θεατρικά έργα του 16ου αιώνα. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η παροιμία συνδέεται με το γεγονός πως οι γάτες είναι περίεργα ζώα κι αυτό έχει διττή σημασία. Πολλές φορές, θα «πιάσετε» τη γάτα σας να παρατηρεί τις κινήσεις σας, συνήθως από κάποιο ψηλότερο σημείο, μιας και αυτός είναι ο τρόπος της να προσαρμοστεί στις συνθήκες κάθε νέου περιβάλλοντος. Καθώς η περιέργεια αυτή έχει πολλές φορές να κάνει και με τις τροφές που καταναλώνουν, οι ιδιοκτήτες των οικόσιτων γατών συστήνεται να παρατηρούμε προσεκτιά τα κατοικίδια μας.

Οι δυνητικά επιβλαβείς τροφές μπορούν να απειλήσουν την υγεία της γάτας καθώς ενδέχεται να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνες. Αυτός είναι και ο λόγος που όχι μόνο πρέπει να απομακρύνουμε τις γάτες μας όταν τις πλησιάζουν αλλά και να μην κάνουμε το λάθος να τις προσφέρουμε εμείς οι ίδιοι. Μερικές από τις παρακάτω τροφές δεν θα μπορούσατε ποτέ να σκεφτείτε πως μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη γάτα σας κι αυτός είναι ο λόγος που αξίζει να διαβάσετε προσεκτικά ποιες είναι αυτές. Με τον τρόπο αυτό, η καλή υγεία της γάτας σας δεν αφήνεται στην τύχη της αλλά εσείς διασφαλίζετε την ευζωία του κατοικιδίου σας.

Η γάτα και οι απαγορευμένες τροφές

mojestik - απαγορευμένες τροφές - γάλα

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Σε αντίθεση με όσα ήδη ξέρατε, τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι κατάλληλα για γάτες, ειδικά για τις ενήλικες. Ένας σημαντικός αριθμός γατών έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν τα απαραίτητα ένζυμα για την αποτελεσματική πέψη της. Παρόλα αυτά, στην αγορά μπορείτε να βρείτε ειδικό γάλα για γάτες, χωρίς λακτόζη.

Κόκαλα με λίπος

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να προσφέρετε στη γάτα σας μερικά κόκαλα με λίπος, είναι καλύτερα να το αποφύγετε. Τα κόκκαλα, ιδιαίτερα αυτά που είναι μαγειρεμένα, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο πεπτικό σύστημα ενώ το λίπος συνδέεται με ορισμένες φλεγμονές, όπως αυτή στο πάγκρεας.

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα λάιμ και τα γκρέιπφρουτ περιέχουν χημικές ουσίες που είναι τοξικές για τις γάτες. Η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές και σε μεγαλύτερες ποσότητες, ενδέχετι να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ακατέργαστη Ζύμη

Εάν καταποθεί, η ακατέργαστη ζύμη υφίσταται ζύμωση στο στομάχι μιας γάτας, προκαλώντας τη διόγκωση της ζύμης, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί απειλητικό ακόμη και για τη ζωή της.

 

mojestik - απαγορευμένες τροφές - κρεμμύδια

Κρεμμύδι, σκόρδο και σχετικά λαχανικά

Τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα πράσα και το σχοινόπρασο – είναι μια άλλη σειρά από ανθρώπινες τροφές που μπορεί να είναι επιζήμιες για την υγεία της γάτας σας καθώς προκαλούν γαστρεντερικό ερεθισμό και βλάβη στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Σταφύλια και Σταφίδες

Τα σταφύλια και οι σταφίδες είναι γνωστό ότι είναι τοξικά για ορισμένες γάτες, αν και η ακριβής αιτία της τοξικότητας παραμένει άγνωστη.

Αλκοόλ

Ακόμη και σε μικρές ποσότητες, το αλκοόλ είναι επικίνδυνο για τις γάτες και προκαλεί έμετο, διάρροια, δυσκολία στην αναπνοή και, σε ακραίες περιπτώσεις, βλάβη των οργάνων.

Σοκολάτα και καφές

Αν και πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν τον κίνδυνο που ενέχει η σοκολάτα για τους σκύλους, δεν γνωρίζουν όλοι ότι και οι γάτες κινδυνεύουν επίσης. Ανάλογα με την ποσότητα της σοκολάτας που καταναλώνεται, η γάτα σας μπορεί να παρουσιάσει από ήπια γαστρεντερική διαταραχή έως πιο σοβαρά προβλήματα όπως αρρυθμίες, επιληπτικές κρίσεις, ακόμη και θάνατο. Όσο για την καφεΐνη, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση ανησυχίας, τη γρήγορη αναπνοή και την αύξηση των παλμών.

 

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο καλύτερος και πιο ασφαλής τρόπος για τη γάτα σας είναι να της προσφέρεται τις Super Remium ή τις Fresh τροφές της Mojestik που είναι πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία και φτιαγμένες από εξαιρετικές πρώτες ύλες.