Όσα αξίζει να γνωρίζετε για τον οίστρο της γάτας

Image 3527

Μάθετε τα πάντα για τον ανοιξιάτικο οίστρο της γάτας και όσα πρέπει να κάνετε ώστε να είναι πιο ήπιος για εκείνη. 

Καθώς η φύση ξυπνάει από τον χειμερινό της ύπνο, οι γάτες επίσης βιώνουν μια σημαντική αλλαγή. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθουμε τι είναι ο οίστρος της γάτας και θα αναλύσουμε τι μπορούμε να κάνουμε αυτή την περίοδο ώστε να ανακουφίσουμε τη γάτα μας. 

 

Όσα αξίζει να γνωρίζετε για τον ανοιξιάτικο οίστρο της γάτας

 

mojestik - οίστρο της γάτας - σπιτάκι

 

Οι γάτες, όπως και πολλά άλλα ζώα, βιώνουν μία περίοδο που επηρεάζει τη συμπεριφορά τους: τον ανοιξιάτικο οίστρο. Αυτή η περίοδος μπορεί να φέρει αλλαγές που ενδέχεται να φανούν περίεργες για τους ιδιοκτήτες τους. 

Οι διαφορετικές φάσεις του οίστρου:

 

Προ-οίστρος: (1-2 μέρες) Χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα

Οίστρος: (7 μέρες) Η περίοδος που η γάτα ζευγαρώνει με τα αρσενικά και μπορεί να μείνει έγκυος. Η συμπεριφορά της γάτας αλλάζει με νιαουρίσματα, τάσεις φυγής, νευρικότητα. 

Μεσοοίστριο διάστημα: (4 με 22 μέρες) To διάστημα μετά τον οίστρο, αν η γάτα δεν έχει ζευγαρώσει και δεν έχει παρουσιάσει ωοθηλακιορρηξία. 

Διοίστρος: Αν η γάτα ζευγαρώσει και υπάρξει ωοθηλακιορρηξία χωρίς να συμβεί γονιμοποίηση, η συμπεριφορά της γάτας δεν θυμίζει γάτα σε οίστρο. 

Ανοίστρος: Είναι η φάση που αδρανοποιείται το γεννητικό σύστημα της γάτας. (Όταν η γάτα εκτίθεται στο φως για λιγότερες από 10 ώρες την ημέρα ή όταν η γάτα θηλάζει)

 

Τι είναι ο ανοιξιάτικος οίστρος της γάτας;

 

Ο ανοιξιάτικος οίστρος είναι μια φυσιολογική αντίδραση των γατών στην αλλαγή των εποχών και των φυσικών συνθηκών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι γάτες μπορεί να εμφανίσουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους, όπως αυξημένη ενεργητικότητα, διάθεση για παιχνίδι, αλλαγές στην όρεξη ή ακόμα και αλλαγές στον ύπνο τους. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι στοιχεία που θα σας δείξουν ότι η γάτα σας βιώνει τον ανοιξιάτικο οίστρο. Συνήθως, η γάτα εμφανίζει τον πρώτο της οίστρο μεταξύ 6 και 9 μηνών, χωρίς να αποκλείεται να ξεκινήσει από 4 μηνών έως 12 μηνών. Γνωρίζατε ότι οι κοντότριχες φυλές εμφανίζουν τον πρώτο οίστρο νωρίτερα από τις μακρύτριχες φυλές; Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, οι στειρωμένες γάτες δεν παρουσιάζουν οίστρο. 

 

Τι προκαλεί τον ανοιξιάτικο οίστρο;

 

Ο ανοιξιάτικος οίστρος μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της φωτεινότητας, των αλλαγών στη θερμοκρασία και των ορμονικών αλλαγών που συνοδεύουν την εποχή. Επιπλέον, η φυσική επιθυμία για αναπαραγωγή μπορεί επίσης να ενισχύσει τον ανοιξιάτικο οίστρο, αυτή την περίοδο του χρόνου.

 

Πως να διαχειριστείτε τον ανοιξιάτικο οίστρο της γάτας;

 

mojestik - οίστρο της γάτας - Άνοιξη

 

Αν και ο ανοιξιάτικος οίστρος μπορεί να φαίνεται ανεξήγητος, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε τη γάτα σας να περάσει ομαλά αυτήν την περίοδο. 

 

  • Κρατήστε τη γάτα σας μακριά από τις αρσενικές γάτες.
  • Αφήστε μια ζεστή πετσέτα ή μία ηλεκτρική κουβέρτα για να ξαπωστάσει.
  • Δοκιμάστε να της προσφέρετε το γατόχορτο που αγαπάνε οι γάτες μας και αποδεικνύεται εξαιρετικά βοηθητικό. 
  • Χρησιμοποιήστε συνθετικές φερομόνες γάτας για τη βελτίωση της συμπεριφοράς της. 
  • Κρατήστε την άμμο της καθαρή και αλλάξτε τη συχνά.
  • Παίξτε με τη γάτα σας και αφιερώστε της χρόνο, όποτε είναι εφικτό. 

 

Συνοψίζοντας, ο ανοιξιάτικος οίστρος της γάτας είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά των γατών κατά τη διάρκεια της Άνοιξης. Κατανοώντας τις αιτίες και τις στρατηγικές για τη διαχείρισή του, μπορείτε να βοηθήσετε το αγαπημένο σας γατί να περάσει ομαλά αυτήν την περίοδο.