Όσα πρέπει να ξέρετε για τη στείρωση του σκύλου

Image 3264

Πότε, γιατί και πως να προχωρήσετε στη στείρωση του σκύλο σας γνωρίζοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Το ζήτημα της στείρωσης εξακολουθεί να προκαλεί πολλά ερωτήματα στους ιδιοκτήτες σκύλων ενώ υπάρχει ακόμη μεγάλη σύγχυση σχετικά με τη διαδικασία. Ο κατάλληλος άνθρωπος να λύσει όλες σας τις απορίες είναι ο κτηνίατρος που εμπιστεύεστε. Εκείνος είναι που θα σας συμβουλεύσει κι αν πρέπει ή όχι να προχωρήσετε στη στείρωση του σκύλου σας. Παρόλα αυτά, παρακάτω, θα σας δώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη στείρωση, επιλέγοντας εκείνες που συγκλίνουν οι κτηνίατροι και αποδεικνύονται κοινά αποδεκτές.

Πότε να στειρώσετε τον σκύλο σας

mojestik - σκύλος στείρωση επέμβαση - στείρωση του σκύλου

Η στείρωση των αρσενικών σκύλων συνεπάγεται την αφαίρεση των δύο όρχεων και των θηλυκών σκύλων την αφαίρεση των ωοθηκών ή και της μήτρας. Η κατάλληλη ηλικία για να στειρωθεί ένας σκύλος δεν αποτελεί ένα από τα θέματα που οι κτηνίατροι συμφωνούν απόλυτα. Για τα αρσενικά σκυλιά, το προτεινόμενο χρονικό διάστημα είναι μεταξύ των 5 και των 12 μηνών. Για τα θηλυκά σκυλιά, το προτεινόμενο χρονικό διάστημα είναι περίπου πριν το πρώτο εξάμηνο της ζωής τους, δηλαδή πριν τον πρώτο τους οίστρο. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να έχετε κατά νου πως κάθε σκυλί είναι διαφορετικό και πως ρόλο στην κατάλληλη ηλικία στείρωσης του σκύλου παίζει η φυλή, το μέγεθος αλλά ακόμη κι ο χαρακτήρας του.

Τα οφέλη που έχει η στείρωση του σκύλου

mojestik - χάδια σε σκύλο - στείρωση του σκύλου

Στα θηλυκά σκυλιά, η στείρωση επιλέγεται κυρίως για την πρόληψη της εμφάνισης των όγκων του μαστού ενώ προστατεύει και από την λοίμωξη της μήτρας. Όσο για τα αρσενικά σκυλιά, η τεστοστερόνη συνδέεται με την επιθετικότητα τους αλλά και την έντονη σεξουαλική επιθυμία τους. Με απλά λόγια, οι στειρωμένοι σκύλοι είναι πιο υπάκουοι. Παράλληλα, προλαμβάνεται ο καρκίνος των όρχεων ή του πρωκτού αλλά και η υπερπλασία του προστάτη. Στο σημείο αυτό, αξίζει να διευκρινίσουμε πως η στείρωση στα αρσενικά σκυλιά ονομάζεται και ευνουχισμός ενώ αυτός ο όρος δε χρησιμοποιείται στα θηλυκά.

Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως η στείρωση αποτελεί μία συνηθισμένη επέμβαση που πραγματοποιείται με αναισθησία κι έτσι είναι ανώδυνη για τον σκύλο μας. Μετεγχειρητικές ενοχλήσεις υπάρχουν αλλά οι ενέσεις με παυσίπονο που θα κάνει ο κτηνίατρος θα βοηθήσουν τον σκύλο μέχρι την ανάρρωση. Στα θηλυκά σκυλιά η ανάρρωση παίρνει περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι στα αρσενικά καθώς η στείρωση είναι λιγότερο επεμβατική. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε πως ο σκύλος δεν πρέπει να φάει από το προηγούμενο βράδυ ενώ δεν πρέπει να πιεί νερό από το πρωί της ημέρας της επέμβασης.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη στείρωση θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως η πρόσληψη βάρους είναι πιο εύκολη εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών. Την περίοδο αυτή είναι σημαντικό να προσέξετε τη διατροφή του σκύλου σας και να εντατικοποιήσετε την άσκηση και το παιχνίδι μαζί του ώστε να βρίσκεται σε θερμιδικό έλλειμα.

H Super Premium σειρά της Mojestik αποτελεί μία ειδικά σχεδιασμένη σειρά σκυλοτροφών χωρίς γλουτένη. Οι τροφές περιέχουν χονδροιτίνη και γλουκοζαμίνη για την προστασία των αρθρώσεων, ενώ η έλλειψη της γλουτένης καθιστά τις τροφές εύπεπτες και ιδανικές για σκύλους μεγαλύτερης ηλικίας ή σκύλους με ευαίσθητο στομάχι. Η σειρά αποτελείται από την Gluten Free Light &  Senior για ηλικιωμένα ή υπέρβαρα σκυλάκια. Περιέχει μοσχάρι και ρύζι ενώ έχει αρκετά ελαφριά σύσταση με χαμηλή μεταβολίσιμη ενέργεια ανά κιλό τροφής.

  • GLUTEN FREE LIGHT & SENIOR

    Τροφή για ενήλικα σκυλιά άνω των 7 ετών ή με επιπλέον βάρος

Προβολή