Παγκόσμια Ημέρα Γάτας: Fun facts για τ’ αγαπημένα μας κατοικίδια

Image 3204

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις αγαπημένες μας γάτες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γάτας στις 8 Αυγούστου.

Η 8η Αυγούστου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Γάτας. Αυτό το υπέροχο και ταυτόχρονα μυστηριώδες πλάσμα έχει καταφέρει να μπει στις ζωές και τις καρδιές μας, κρατώντας συντροφιά στους ανθρώπους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μην ξεχνάτε πως αποτελεί ένα από τα πρώτα κατοικίδια στην ιστορία, έχει λατρευτεί και σαν θεά στην αρχαία αιγυπτιακή θρησκεία ενώ έχει αποτελέσει ιερό ζώο για πολλούς πολιτισμούς, όπως είναι ο Ινδικός. Η ανεξαρτησία τους είναι κάτι που σίγουρα ακόμα μας γοητεύει ενώ ο τρόπος με τον οποίο εκφράζουν την αγάπη τους είναι τόσο ουσιαστικός που έχουν κάνει τις γάτες το αγαπημένο κατοικίδιο αλλά και τη συντροφιά αμέτρητων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο.

Παρακάτω θ’ αναλύσουμε την ιστορία πίσω από την Παγκόσμια Ημέρα Γάτας αλλά και fun facts για τ’ αγαπημένα μας τετράποδα με αφορμή τη γιορτή τους.

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα Γάτας

Mojestik - γάτα θεά Αίγυπτος - Παγκόσμια Ημέρα Γάτας

 

Η γάτα αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα κατοικίδια ζώα και το μοναδικό οικόσιτο αιλουροειδές. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται μάλιστα πως ζει στο περιβάλλον του ανθρώπου, περισσότερα από 9.500 χρόνια. Είναι τόσοι πολλοί άλλωστε όλοι όσοι αγαπούν τις γάτες που ήδη από το 1906 ιδρύθηκε η Διεθνής Ένωση Φίλων της Γάτας. Η Παγκόσμια Ημέρα Γάτας γιορτάζεται κάθε χρόνο, από το 2002, στις 8 Αυγούστουμε πρωτοβουλία του Διεθνούς Ταμείου για την Ευημερία των Ζώων (IFAW). Στόχος ήταν να προωθήσουν την ευαισθητοποίηση για τις γάτες και να μάθουν περισσότεροι άνθρωποι πως μπορούν να προστατέψουν και να βοηθήσουν τ’ αγαπημένα ζώα. Η ημερομηνία βέβαια διαφέρει σε διάφορες χώρες, με μερικές της Ευρώπης να τιμούν τις γάτες στις 17 Φεβρουαρίου ενώ στη Ρωσία η ημέρα γιορτάζεται την 1η Μαρτίου και στις ΗΠΑ στις 29 Οκτωβρίου.

Άγνωστες πληροφορίες για τις γάτες μας

Mojestik - μικρή γάτα με μπλε μάτια - Παγκόσμια Ημέρα Γάτας

  • Οι γάτες αφιερώνουν κατά μέσο όρο 15 ώρες την ημέρα στον ύπνο τους. Οι ερευνητές υπολογίζουν πως οι γάτες κοιμούνται κατά τη διάρκεια του 70% της ζωής τους.
  • Οι γάτες μπορούν να πηδήξουν σε ύψος μεγαλύτερο κατά έξι φορές από το ύψος τους. Κατά τη διάρκεια της πτώση, οι γάτες μπορούν να επιστρέψουν στην κανονική τους θέση, με τα πόδια προς το έδαφος, χάρη στην ευλυγισία τους.
  • Οι γάτες έχουν περισσότερο από 15 φορές καλύτερη όσφρηση από τους ανθρώπους καθώς μετρούν 200 εκατομμύρια οσφρητικά κύτταρα στο επιθήλιο της μύτης τους.
  • Οι γάτες παράγουν περισσότερους από 100 διαφορετικούς ήχους ενώ οι σκύλοι μόνο 10.
  • Οι γάτες ζουν περισσότερο όταν είναι οικόσιτες. Ως κατοικίδια ζώα οι γάτες μπορούν να φτάσουν έως και τα 20 χρόνια ενώ οι γάτες που ζουν έξω δεν ξεπερνούν συνήθως τα 5 χρόνια.
  • Οι γάτες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι τα μόνα θηλαστικά που δεν μπορούν να αναγνωρίσουν και να γευτούν τη γλυκύτητα.
  • Οι γάτες συνδέονται με την πρόληψη πως η μαύρη γάτα φέρνει κακοτυχία. Αυτό οδήγησε, το 2007, τις φιλοζωικές οργανώσεις της Ιταλίας ν’ ανακηρύξουν την 17η Νοεμβρίου ως Ημέρα της Μαύρης Γάτας, προσπαθώντας ν’ αποδυναμώσουν αυτή την πεποίθηση.
  • Οι γάτες για πολλούς ήταν μάγισσες, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, και γι’ αυτό δολοφονούνταν συστηματικά. Η εξόντωση τους βέβαια οδήγησε στην αύξηση του αριθμού των αρουραίων και στην εξάπλωση της επιδημίας της πανώλης.
  • Μία γάτα ήταν η δήμαρχος σ’ ένα χωριό της Αλάσκα για 20 χρόνια. Το 1997, η εκλογή δημάρχου ήταν αδιάφορη για τους κατοίκους, καθώς κανένας από τους υποψηφίους δεν ήταν άξιος. Ο Lauri Stec, ένα κάτοικος του χωριού, διάλεξε ένα γατάκι και παρότρυνε να το ψηφίσουν γιατί ήταν ο μοναδικός υποψήφιος που άξιζε την ψήφο τους.
  • Η γάτα με τα περισσότερα χρήματα στον κόσμο είναι η Nala Cat η οποία έχει έναν λογαριασμό στο Instagram με το ίδιο όνομα που μετρά 4,5 εκατομμύρια followers και της έχει αποφέρει κεφάλαια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
  • Οι γάτες ήταν τα αγαπημένα ζώα του Αβραάμ Λίνκολν ο οποίος την περίοδο που ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, φιλοξενούσε συνολικά τέσσερις από αυτές στον Λευκό Οίκο.
  • Μία γάτα ονόματι Felicette (που είναι γνωστή και ως Astrocat) ήταν η πρώτη που πήγε στο διάστημα με έναν πύραυλο γαλλικής κατασκευής που έφτασε σε ύψος 130 μίλια πάνω από την Γη, τον Οκτώβρη του 1963.

Ένα όμορφο δώρο που μπορείτε να κάνετε στη γάτα σας για την Παγκόσμια Ημέρα που την τιμά, είναι να της προσφέρετε την premium τροφή εξαιρετικής ποιότητας της Mojestik που θα την κάνει πολύ χαρούμενη και θα επωφελήσει τον οργανισμό και την υγεία της. 

  • STERILIZED

    Τροφή για Ενήλικες Στειρωμένες με κοτόπουλο, ρύζι, διαιτητικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, χαμηλά επίπεδα μαγνησίου και προβιοτικές ύλες.

Προβολή