Πως να διαχειριστείτε την απώλεια του σκύλου σας 

Image 3342

Οι συμβουλές των ειδικών για την απώλεια του σκύλου σας και τη διαχείρηση της.

 

Η απώλεια του σκύλου μας είναι μία τραγική διαδικασία που δυστυχώς θα υποστούν κάποια στιγμή όλοι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων. Η σύνδεση με το αγαπημένο μας κατοικίδιο και το γεγονός πως ήταν δίπλα μας σε δύσκολες στιγμές, με τον δικό του τρόπο, προκαλεί αυτό το πένθος που χρειάζεται χρόνο για να το ξεπεράσουμε. Πράγματι η απώλεια του σκύλου μας μπορεί να είναι τραυματική, είτε οφείλεται στην ηλικία του, είτε σε κάποια ασθένεια, είτε σε κάποιο ατύχημα. Σκοπός είναι σε εύλογο χρονικό διάστημα να καταφέρετε να θωρακίσετε τον εαυτό σας ώστε να μπορέσετε να ξεπεράσετε την απώλεια και να αφήσετε πίσω τον θρήνο. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως δεν αγαπάτε ή πως έχετε ξεχάσει τον σκύλο σας αλλά πως προσπαθείτε να προχωρήσετε μπροστά για το καλό της ψυχικής σας υγείας.

 

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές των ειδικών για την διαχείριση του πένθους σας.

 

Βήματα για την απώλεια του σκύλου

mojestik - θάνατος - απώλεια του σκύλου

Η πρώτη και σημαντικότερη συμβουλή που είναι χρήσιμη σε κάθε είδους πένθος είναι να πάρετε τον χρόνο σας. Είναι βοηθητικό να αγκαλιάσετε τη θλίψη σας και προσπαθήσετε σταδιακά να κάνετε βήματα προς την ψυχολογική ισορροπία.

 

Οι ειδικοί κρίνουν χρήσιμο να αποδεχτείτε τη θλίψη μας γιατί μόνο έτσι θα καταφέρετε να παλέψετε μαζί της. Επίσης, μη διστάσετε να παραδεχτείτε στον στενό οικογενειακό σας κύκλο πως θρηνείται. Αυτό θα βοηθήσει το περιβάλλον σας να σας στηρίξει πιο αποδοτικά.

 

Σε περίπτωση που έχετε ένα παιδί στην οικογένεια είναι πολύ πιθανό η απώλεια του σκύλου να είναι πρώτη του επαφή με τον θάνατο και το πένθος. Θα πρέπει να συνοδεύσετε το παιδί σας στη διαδικασία της αποδοχής και να το βοηθήσετε να διαχειριστεί την κατάσταση αγκαλιάζοντας τα συναισθήματα και απαλύνοντας τον πόνο. Δείξτε ενσυναίσθηση και αποφύγετε την ωραιοποίηση της κατάστασης.

 

Έρευνες έχουν δείξει πως η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών κατοικίδιων νιώθει ενοχές για την απώλεια του σκύλου, ανεξάρτητα με την αιτία του θανάτου του. Αν νιώθετε υπεύθυνοι, ζητήστε ψυχολογική υποστήριξη από τους κοντινούς σας ανθρώπους ή από κάποιον ειδικό.

 

mojestik - σκύλος με άντρα - απώλεια του σκύλου

 

Οι ειδικοί συνιστούν να μη βιαστείτε να αντικαταστήσετε τον σκύλο σας υιοθετώντας ένα νέο κατοικίδιο. Θεωρούν καλύτερο να έχετε διαχειριστεί και ξεπεράσει το πένθος πριν προχωρήσετε μπροστά. Αυτό θα σας βοηθήσει να χτίσετε τη νέα σχέση με το κατοικίδιο σας σ’ ένα υγιές πλαίσιο κι όχι υπό τη σκιά της θλίψης σας.

 

Αν η απουσία του κατοικιδίου σας είναι έντονη, μπορείτε να επιλέξετε ως εναλλακτική να δώσετε την αγάπη σας σ’ ένα καταφύγιο ζώων όπου τα σκυλάκια σας χρειάζονται πραγματικά, όπως τα χρειάζεστε κι εσείς.

 

Όταν νιώσετε έτοιμος ή έτοιμη ν’ αποκτήσετε ένα νέο κατοικίδιο, καλό είναι σύμφωνα με τους ειδικούς, να μην είναι ίδιας κατηγορίας με το προηγούμενο και να μην του μοιάζει. Είναι σημαντικό ν’ αποτελεί μία νέα αρχή με μία ξεχωριστή προσωπικότητα που θα σας επιτρέψει να το αγαπήσετε εξίσου.

 

Σε περίπτωση που η θλίψη σας είναι έντονη ή διαρκεί καιρό, ζητήστε τη βοήθεια ενός ψυχολόγου ή ψυχιάτρου.