Πως να ελέγξετε το βάρος της γάτας σας αν είναι υπέρβαρη

Image 2962

Οι συμβουλές των ειδικών για να περιορίσετε το βάρος της υπέρβαρης γάτας σας.

Η καλύτερη συμβουλή που έχουν να δώσουν οι ειδικοί και οι κτηνίατροι στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων είναι τα παρατηρούν με προσοχή. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα καταλάβουν τις αλλαγές στη διάθεση αλλά και το σώμα τους που σχετίζονται άμεσα με την υγεία τους και μπορούν να προδώσουν πολύ νωρίς πως κάτι δεν πηγαίνει όπως θα έπρεπε κι όπως θα θέλαμε. Η αύξηση του βάρους του κατοικιδίου μας είναι μία από αυτές τις αλλαγές που αν είμαστε παρατηρητικοί θα εντοπίσουμε σύντομα.

Πότε η γάτα μας έχει επιπλέον βάρος και ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν

γάτα με βάρος γλείφεται

Η απάντηση στο αν η γάτα μας είναι υπέρβαρη ή όχι θα έρθει με ασφάλεια από τον κτηνίατρο μας. Αν όμως θέλετε να κερδίσετε λίγο χρόνο, υπάρχουν μερικά κόλπα που θα σας βοηθήσουν να καταλήξετε μόνοι σας σ’ ένα συμπέρασμα. Η πρώτη οδηγία είναι να προσπαθήσετε να πιάσετε τα κόκαλα στα πλευρά της. Αν δυσκολεύεστε να τα ακουμπήσετε, τότε υπάρχει πλεονάζον βάρος. Επιπλέον, η κοιλιά της γάτας σας θα είναι στρογγυλή, το σώμα της θα είναι πιο φαρδύ στη μέση ενώ στην πλάτη, δε θα είναι εφικτό να δείτε τη σπονδυλική στήλη. Σε γενικές γραμμές, το ιδανικό βάρος μιας γάτας εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο και τη ράτσα της. Παραδείγματος χάρη, οι ενήλικες γάτες είναι πιο πιθανό ν’ αποκτήσουν περισσότερο βάρος σε σχέση με τα μικρά γατάκια αλλά και τις ηλικιωμένες γάτες. Τέλος, σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, όσες γάτες έχουν βάρος μεγαλύτερο κατά 10% από το ιδανικό θεωρούνται υπέρβαρες ενώ όσες έχουν βάρος μεγαλύτερο κατά 20% θεωρούνται παχύσαρκες.

Όπως γνωρίζουμε ήδη, το επιπλέον βάρος μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία του κατοικιδίου μας. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς τους κινδύνους, μπορεί να απειλούν ακόμη και την ίδια τους τη ζωή. Αλλά ακόμη κι αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι πολύ πιθανό η γάτα σας να έχει δυσκολία στην κίνηση, κακή διάθεση και φυσικά σοβαρές ασθένειες όπως είναι ο διαβήτης, ο καρκίνος, η υπέρταση, καρδιαγγειακά προβλήματα, προβλήματα στο ουροποιητικό αλλά και αρθρίτιδα. Σύμφωνα με έρευνες η παχυσαρκία των κατοικίδιων είναι βασικός παράγοντας που μειώνει το προσδόκιμο ζωής τους.

Πως να περιορίσετε το βάρος της γάτας σας

υπέρβαρη πορτοκαλί γάτα

Από τη στιγμή που το επιπλέον βάρος ενδέχεται να είναι επιβλαβές για το κατοικίδιο μας, οφείλουμε να πάρουμε άμεσα τα μέτρα μας. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές τόσο στο πρόγραμμα διατροφής της γάτας, όσο και στο πρόγραμμα άσκησης της. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως στόχος δεν είναι ν’ αφήνουμε το κατοικίδιο μας να πεινάει αλλά να το προσαρμόσουμε σε μια ισορροπημένη διατροφή που θα του κάνει καλό. Το πρώτο βήμα είναι να μειώσουμε σταδιακά την ποσότητα της τροφής που προσφέρουμε στη γάτα μας. Έπειτα είναι σημαντικό να σταματήσουμε να της δίνουμε από το φαγητό που τρώμε ή έξτρα λιχουδιές που δεν συμπεριλαμβάνονται στο γεύμα της. Αν δεν γνωρίζουμε πολλά για την τροφή της γάτας μας είναι σημαντικό να επιλέξουμε μια τροφή που της παρέχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται και τη βοηθά να διατηρήσει το βάρος της. Τέλος, προσπαθήστε να παρακινήσετε τη γάτα σας ώστε να κινηθεί είτε χρησιμοποιώντας την τροφή ως κίνητρο, είτε παίζοντας μαζί της χρησιμοποιώντας τ’ αγαπημένα της παιχνίδια.

Οι τροφές της Mojestik για στειρωμένες αλλά και μη στειρωμένες ενήλικες γάτες προσφέρουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται το κατοικίδιο μας δίχως  να συμβάλουν στην αύξηση του βάρους τους. 

  • ADULT ΤΡΟΦΗ

    για ενήλικες γάτες που περιέχει σολομός, εκχύλισμα φυτικών πρωτεϊνών, ρύζι, έλαια , λίπη, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και προβιοτικές ύλες.

Προβολή