Πως να φροντίσετε τον υπερήλικο σκύλο σας

Image 2988

Όλες οι συμβουλές που χρειάζεστε για να φροντίσετε τον υπερήλικο σκύλο σας, όταν τα χρόνια έχουν συνέπειες στην υγεία του.

Η πάροδος του χρόνου είναι αναπόφευκτη. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι κι επώδυνη. Καθώς ο χρόνος περνά αφήνει τα σημάδια του και μας κάνει λιγότερο λειτουργικούς και περισσότερο εξαρτημένους απ’ τους άλλους. Οι αρνητικές συνέπειες του γήρατος δεν επηρεάζουν μόνο τους ανθρώπους αλλά και τ’ αγαπημένα μας κατοικίδια. Γι’ αυτό και από ένα στάδιο κι έπειτα, είναι επιτακτικό ν’ αλλάξετε τον τρόπο που φροντίζετε το υπερήλικο κατοικίδιο σας.

Μερικές από τις αλλαγές που θα παρατηρήσετε στα υπερήλικα κατοικίδια σας είναι πως η ευκινησία, η ακοή και η όραση τους δεν είναι όπως στο παρελθόν. Επιπλέον, τα σκυλιά που μετρούν περισσότερα χρόνια είναι πιο ευάλωτα σε ασθένειες. Παρόλα αυτά, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, τα τελευταία χρόνια της ζωής των κατοικίδιων μας, μπορεί να είναι υπέροχα. Παρακάτω θα δούμε όσα περνούν από το χέρι σας για να εξασφαλίσετε στον σκύλο σας μερικά ακόμη χαρούμενα χρόνια μέχρι το τέλος της ζωής τους. Βέβαια, η καλύτερη συμβουλή που μπορεί να μοιραστεί κάποιος μαζί σας είναι να φροντίσετε να ζήσετε στο έπακρο κάθε στιγμή με το αγαπημένο σας κατοικίδιο και να γεμίσετε αναμνήσεις που θα θυμάστε για πάντα.

Πότε ένας σκύλος θεωρείται υπερήλικος

φροντίδα για υπερήλικο σκύλο  

Ένας απλός κανόνας λέει πως η ηλικία ενός σκύλου, μπορεί να υπολογιστεί σε ανθρώπινα χρόνια πολλαπλασιάζοντας τα χρόνια του σκύλου μας με τον αριθμό επτά. Μπορεί η μέθοδος αυτή να μην είναι επιβεβαιωμένη αλλά μας βοηθά να καταλάβουμε περίπου το ηλικιακό group στο οποίο ανήκει ο σκύλος μας. Επιπλέον όλα τα σκυλιά δεν μεγαλώνουν με την ίδια ταχύτητα. Παραδείγματος χάρη, τα μικρότερα σκυλιά μεγαλώνουν πιο αργά κι έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής ενώ τα μεγαλύτερα σκυλιά μεγαλώνουν πιο γρήγορα κι έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Σε γενικές γραμμές, ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε εάν ο σκύλος σας θεωρείται υπερήλικος είναι να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας. Ωστόσο μετά τα δέκα έτη, κατά μέσο όρο, ένα μεγαλόσωμο σκυλί θεωρείται υπερήλικο και μετά τα επτά έτη, θεωρείται υπερήλικο ένα μικρό σκυλί. Σε κάθε περίπτωση, τα γονίδια και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη γήρανση αλλά και το προσδόκιμο ζωής ενός ζώου.

Πως να φροντίσετε έναν υπερήλικο σκύλο

τάισμα σκύλου στο στόμα με λάθος τροφή

Όπως ήδη αναφέραμε, τα υπερήλικα σκυλιά χρειάζονται διαφορετική φροντίδα από τα κουτάβια αλλά και τα ενήλικα σκυλιά. Ας ξεκινήσουμε με τη διατροφή τους η οποία πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Τα σκυλιά που μετρούν περισσότερα χρόνια είναι περισσότερο επιρρεπή στην παχυσαρκία γι’ αυτό και χρειάζονται μία τροφή που τους παρέχει την ενέργεια που χρειάζονται, δίχως να έχει πολλές θερμίδες. Στη Super Premium σειρά της Mojestik θα βρεις την GLUTEN FREE LIGHT & SENIOR τροφή που είναι ιδανική για ενήλικα σκυλιά άνω των επτά ετών καθώς έχει ελαφριά σύσταση και χαμηλή μεταβολίσιμη ενέργεια ανά κιλό τροφής, παρέχοντας όλα τ’ απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για μια ισορροπημένη διατροφή.

Επιπλέον, καλό είναι να προγραμματίσετε τη συχνή άσκηση του ηλικιωμένου σκύλου σας η οποία θα βοηθήσει στην καλυτέρευση της υγείας του. Αυτό θα βελτιώσει την κινητικότητα του σκύλου σας, θ’ αυξήσει την αντοχή του και θ’ αποτρέψει την αύξηση του βάρους του. Οι συχνές επισκέψεις στον κτηνίατρο είναι μη διαπραγματεύσιμες καθώς θα πρέπει να παρακολουθείτε συχνά την υγεία του σκύλου σας, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τους ηλικιωμένους ανθρώπους. Σ’ ό,τι έχει να κάνει με το τρίχωμα και το δέρμα του σκύλου σας, αν παρατηρήσετε πως χάνει τη λάμψη και την απαλότητα του, θα πρέπει να εντατικοποιήσετε το βούρτσισμα αλλά και το grooming του. Τέλος, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για ειδικά χάπια που σχετίζονται με το πέρασμα του χρόνου και τις επιπτώσεις του στην υγεία του σκύλου μας. Παραδείγματος χάρη, αρκετά ηλικιωμένα σκυλιά χρειάζονται ειδική αγωγή για την αρθρίτιδα.

  • GLUTEN FREE LIGHT & SENIOR

    τροφή για ενήλικα σκυλιά άνω των 7 ετών ή με επιπλέον βάρος με μοσχάρι και ρύζι που έχει αρκετά ελαφριά σύσταση με χαμηλή μεταβολίσιμη ενέργεια ανά κιλό τροφής.

Προβολή