Πώς να βάλω όρια στον σκύλο μου;

Image 3679

Συμβουλές για να θέσετε όρια στον σκύλο σας, περιορίζοντας την ατίθαση συμπεριφορά του.

Η σωστή εκπαίδευση ενός σκύλου είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσετε μια υγιή ανάπτυξη του και μια αρμονική συμβίωση. Ένας σκύλος που δεν γνωρίζει τα όριά του θα έχει μία ατίθαση συμπεριφορά που είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Τα όρια είναι απαραίτητα και για τον σκύλο σας καθώς με τον τρόπο αυτό θα του δώσετε  την αίσθηση της ασφάλειας, ενώ παράλληλα γνωρίζει τι είναι αποδεκτό και τι όχι.

Παρακάτω, θα εξετάσουμε πώς μπορείτε να βάλετε όρια στον σκύλο σας, χρησιμοποιώντας θετικές μεθόδους εκπαίδευσης που βελτιώνουν ακόμη περισσότερο τη σχέση σας με τον αγαπημένο σας τετράποδο φίλο.

Γιατί μπορεί ο σκύλος μας να είναι ατίθασος;

mojestik - όρια - εκπαίδευση

Η ατίθαση συμπεριφορά ενός σκύλου είναι πιθανό να προέρχεται από αρκετούς και ποικίλους παράγοντες. Η έλλειψη εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης, η ανεπαρκής σωματική και πνευματική άσκηση, η βαρεμάρα ή το άγχος, καθώς και υποκείμενα νοσήματα είναι πιθανό να αποτελούν την αιτία. Όπως κι αν έχει, θα πρέπει να θυμάστε ότι ορισμένες ράτσες σκύλων είναι πιο ενεργητικές και ατίθασες. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να έχετε κατά νου πως ένας ατίθασος σκύλος έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει όρια, με τον κατάλληλο χειρισμό. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την αιτία της ατίθασης συμπεριφοράς του σκύλου μας, ώστε να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και να δημιουργήσουμε μια αρμονική σχέση μαζί του.

Συμβουλές για να θέσετε όρια στον σκύλο μου;

 

Για να θέσετε όρια στον σκύλο σας, πρέπει αρχικά να αποφασίσετε ποιοι θα είναι οι βασικοί κανόνες που θέλετε να ακολουθεί. Καθορίστε από την αρχή αν θα του επιτρέπετε να ανεβαίνει σε καναπέδες, ποια δωμάτια θα είναι προσβάσιμα και πού θα βρίσκεται η περιοχή ύπνου του. Όταν οι κανόνες είναι ξεκάθαροι για εσάς, θα μπορέσετε να τους επικοινωνήσετε καλύτερα και στον σκύλο σας, βοηθώντας τον να κατανοήσει ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή και ποια όχι. Η θετική ενίσχυση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να του μεταδώσετε το μήνυμα, καθώς αντί να τον τιμωρείτε για τα λάθη του, είναι πιο αποτελεσματικό να τον επιβραβεύετε για τη σωστή του συμπεριφορά. Ανταμείβοντας με λιχουδιές, επαίνους ή παιχνίδια κάθε φορά που ακολουθεί έναν κανόνα, ο σκύλος συνδέει την καλή του στάση με ευχάριστα αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, οι εντολές όπως «κάτσε», «μείνε» και «κάτω» είναι απαραίτητες για την καθοδήγησή του.

 

mojestik - όρια - βόλτα

 

Η σωματική και πνευματική εκτόνωση είναι εξίσου σημαντική για να είναι ο σκύλος σας ήρεμος και υπάκουος. Καθημερινές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, τα παιχνίδια ή η εκπαίδευση σε βασικές εντολές, θα βοηθήσουν στη μείωση της έντασης και θα ενισχύσουν τη συνεργασία σας. Παράλληλα, δημιουργήστε ένα ασφαλές περιβάλλον στο σπίτι, καθορίζοντας μια συγκεκριμένη περιοχή για να κοιμάται, όπως το δικό του κρεβατάκι ή ένα σταθερό σημείο. Η ύπαρξη ενός δικού του χώρου του δίνει την αίσθηση ασφάλειας. Όταν ο σκύλος κάνει κάτι που δεν είναι αποδεκτό, αποφύγετε τις σωματικές τιμωρίες και χρησιμοποιήστε τη φωνή σας. Ένα αυστηρό «όχι» αρκεί για να του δείξετε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι επιθυμητή. Αμέσως μετά, κατευθύνετέ τον προς μια επιτρεπτή συμπεριφορά και επιβραβεύστε τον όταν τηρήσει τον κανόνα. Να θυμάστε, πως μέσα από τη θετική επικοινωνία, ο σκύλος σας θα μπορέσει να κατανοήσει τι επιτρέπεται και τι όχι, επιτυγχάνοντας μία αρμονική συνύπαρξη.

Στο Mojestik.gr, θα βρείτε εξειδικευμένες τροφές και αξεσουάρ που μπορούν να ενισχύσουν τη διαδικασία εκπαίδευσης, με τον καλύτερο τρόπο.