Πώς θα καταλάβετε ότι η γάτα σας τρώει όσο πρέπει

Image 3422

Η απάντηση στο ερώτημα που ταλανίζει πολλούς ιδιοκτήτες, αν η γάτα σας τρώει όσο πρέπει.

 

Πρόσφατα, έγινε viral στο TikTok το βίντεο ενός χρήστη που έδειχνε έναν μικρό δοσομετρητή με γατοτροφή, λέγοντας αυτή είναι η ποσότητα την οποία πρέπει να προσφέρετε στο κατοικίδιο σας. Το βίντεο είχε αμέτρητες αναδημοσιεύσεις άλλοτε με χιουμοριστικό κι άλλοτε με επιστημονικό περιεχόμενο. Στην πρώτη περίπτωση, οι χρήστες του Tik Tok έδειχναν τις γάτες τους να απαντούν αγανακτισμένες για τη μικρή ποσότητα και στη δεύτερη περίπτωση εξηγούσαν τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στον υπολογισμό της τροφής που χρειάζεται μία οικόσιτη γάτα.

Μήπως ταΐζετε υπερβολικά τη γάτα σας;

mojestik - γάτα σας τρώει όσο πρέπει - γατοτροφή

Πράγματι το overfeeding όλων των κατοικίδιων είναι γεγονός. Η αλήθεια είναι πως πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων το παρακάνουν με την ποσότητα της τροφής που επιλέγουν να βάλουν στο μπολ. Πως θα καταλάβετε ότι ανήκετε σ’ αυτή την κατηγορία; Αν η γάτα σας, έχει ξεκινήσει να παίρνει υπερβολικό βάρος, είναι ένας καλός τρόπος να καταλάβετε πως μάλλον το έχετε παρακάνει. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο που εμπιστεύεστε ώστε να σας διαβεβαιώσει αν προσφέρετε στη γάτα σας τη σωστή ποσότητα φαγητού.

Γιατί όμως είναι τόσο κακό το overfeeding; Αρχικά, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως η πρόσληψη μεγαλύτερης ποσότητας τροφής δεν είναι επικίνδυνη αν συμβεί κατά λάθος μία φορά ή αν το overfeeding είναι περιστασιακό. Το πρόβλημα γίνεται σοβαρό όταν η γάτα σας τρώει περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται σε τακτική βάση. Το μακροχρόνιο overfeeding μειώνει την κινητικότητα του κατοικιδίου σας, αυξάνει το βάρος του και ενδέχεται να προκαλέσει ορισμένα προβλήματα υγείας που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο. Ένα κόλπο που προτείνουν οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων, μέχρι να σας δώσει την επιστημονική του απάντηση ο κτηνίατρος σας, είναι να ακουμπήσετε με τα χέρια σας το σώμα της γάτας σας και να ελέγξετε αν μπορείτε ακόμη να φτάσετε στα κόκαλα της. Αν ναι, τότε μάλλον η γάτα σας δεν είναι υπέρβαρη.

Η γάτα σας τρώει όσο πρέπει;

mojestik-γάτα-σας-τρώει-όσο-πρέπει-ιδικτήτης-βάζει-φαγητό

Το πόσο ταΐζετε τη γάτα σας εξαρτάται από τη φυλή, την ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας και τον τρόπο ζωής της. Η καλύτερη συμβουλή είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες που βρίσκονται στη συσκευασία της τροφής που έχετε επιλέξει, όπου αναγράφεται η ενδεικτική ημερήσια δοσολογία. Παραδείγματος χάρη για την τροφή ADULT της Mojestik για ενήλικες γάτες η ενδεικτική ημερήσια δοσολογία για κατοικίδια από 2 έως 4 κιλά είναι 35 έως 70 γραμμάτια ενώ για κατοικίδια από 5 έως 7 κιλά είναι 80 έως 115 γραμμάρια. Ας εξηγήσουμε όμως λίγο περισσότερο τον παράγοντα της φυσικής δραστηριότητας. Με απλά λόγια, οι δραστήριες γάτες χρειάζονται περισσότερη ποσότητα τροφής από τις ήσυχες γάτες που περνούν τη μέρα τους ξεκούραστες. Φυσικά, αν μιλάμε για μικρά γατάκια η τροφή θα είναι μικρότερη ενώ οι έγκυες γάτες χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα τροφής.

Οι Super Premium τροφές της Mojestik για ενήλικες στειρωμένες γάτες και ενήλικες γάτες προσφέρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η γάτα σας για μία ισορροπημένη διατροφή και μία καλή υγεία.