Πώς θα καταλάβετε ότι ο σκύλος σας είναι προσκολλημένος

Image 3489

Τα χρήσιμα σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε ώστε να διαπιστώσετε αν ο σκύλος σας είναι προσκολλημένος πάνω σας.

 

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως λέμε ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Ο σκύλος έχει πολύ έντονα συναισθήματα κι αυτά είναι που δημιουργούν στενούς δεσμούς με τους ανθρώπους. Η προσήλωση τους όμως επάνω στους ιδιοκτήτες του, μπορεί να γίνει προσκόλληση. Ποιες είναι οι συμπεριφορές που προδίδουν ότι ο σκύλος σας είναι προσκολλημένος επάνω σας;

Παρακάτω θα εξετάσουμε αναλυτικά τι είναι η προσκόλληση ενός σκύλου και ποιες είναι οι ενδείξεις ότι ο σκύλος σας είναι προσκολλημένος.

 

Όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για την προσκόλληση του σκύλου

 

mojestik - ο σκύλος σας είναι προσκολλημένος - αγάπη σκύλου

 

Η προσκόλληση ενός σκύλου στον ιδιοκτήτη του αναφέρεται στην έντονη συναισθηματική σύνδεση και αφοσίωση που εκδηλώνει ο σκύλος προς τον άνθρωπο που τον φροντίζει. Οι αισθήσεις των σκύλων δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως κατά τη γέννηση τους και δεν μπορούν να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους αμέσως. Ωστόσο, έχουν περιόδους κατά τις οποίες ο εγκέφαλός τους είναι έτοιμος να μάθει (συνήθως μεταξύ 3ων έως 12 εβδομάδων) κυρίως το περιβάλλον γύρω τους αλλά και την επικοινωνία με άλλους σκύλους. Από την 7η έως τη 12η εβδομάδα, είναι έτοιμοι να μάθουν για τον ευρύτερο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων και πώς να αλληλοεπιδρούν μαζί τους. Προς το τέλος αυτών των εβδομάδων, είναι πολύ πιθανό ο σκύλος σας να δει στο πρόσωπο σας τον κύριο φροντιστή του ή τον καλύτερο του φίλο. Παρόλα αυτά, ακόμη κι αν έχετε αποκτήσει τον σκύλο σας σε μεγαλύτερη ηλικία, είναι πολύ πιθανό να καταφέρει να δημιουργήσει και πάλι δεσμούς μαζί σας, αν και κατά πάσα πιθανότητα θα πάρει περισσότερο χρόνο ή θα αποδειχθεί πιο δύσκολο.

Οι σκύλοι συνήθως προσκολλώνται σε ένα άτομο και συνήθως αυτό που τους προσφέρει τροφή, καταφύγιο και ασφάλεια. Αυτό δεν σημαίνει πως οι σκύλοι δεν αποκτούν δεσμούς και με άλλα μέλη της οικογένειας. Μολονότι, είναι όμορφο να αποτελείτε το αγαπημένο πρόσωπο του σκύλου σας, μπορεί να αποδειχθεί προβληματικό καθώς ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου δεν έχει πάντα τον χρόνο που θα ήθελε να αφιερώσει στον σκύλο του και ορισμένες φορές αυτή η προσκόλληση δημιουργεί έντονη αγωνία στο κατοικίδιο σας.

 

Οι ενδείξεις ότι ο σκύλος σας είναι προσκολλημένος πάνω σας

 

mojestik - ο σκύλος σας είναι προσκολλημένος - σκύλος με γυναίκα

 

Εάν ο σκύλος σας μιμείται τις συμπεριφορές σας και να σας ακολουθεί παντού, πρόκειται για ένα δείγμα προσκόλλησης. Επίσης, ο σκύλος σας μπορεί να επηρεάζεται σημαντικά από την ψυχολογία σας. Μελέτη διαπίστωσε ότι τα σκυλιά είναι ευαίσθητα στις συναισθηματικές καταστάσεις των ιδιοκτητών τους. Ένα άλλο σημάδι είναι πως ο σκύλος σας είναι υπάκουος μόνο σε εσάς αλλά και πως νιώθει ασφαλής μόνο δίπλα σας . Γι΄ αυτό και είναι πιο ήρεμος, όταν βρίσκεστε στον ίδιο χώρο. Μπορείτε να καταλάβετε ότι ο σκύλος σας είναι προσκολλημένος πάνω σας, αν σας κοιτάζει στα μάτια, αν θέλει να ξαπλώνει δίπλα σας ή πάνω σε αντικείμενα που σας ανήκουν αλλά και όταν αντιλαμβάνεται την κακή σας διάθεση.

Πότε ένας σκύλος είναι υπερβολικά προσκολλημένος; Η απάντηση κρύβεται στη δυσκολία του αποχωρισμού, το άγχος και την αγωνία όταν μένει μόνος του, την επιθετική συμπεριφορά προς τους υπόλοιπους κ.α. Αν η συμπεριφορά του σκύλου σας επηρεάζει την αυτονομία του αλλά και την καθημερινότητα σας, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σ’ έναν εκπαιδευτή που θα δημιουργήσει μία ισορροπημένη σχέση μεταξύ σας.