Πότε και πως να κάνετε μπάνιο στη γάτα σας

Image 3017

Το μπάνιο της γάτας μας αποτελεί δύσκολη υπόθεση, υπάρχει όμως τρόπος να τα καταφέρετε ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών.

H απόκτηση μιας γάτας ως κατοικίδιο έχει σίγουρα πολλά πλεονεκτήματα καθώς αποτελούν ένα εξαιρετικά ανεξάρτητο ζώο, το οποίο δεν ζητά πολλά από εμάς ενώ μας δίνει την αγάπη του. Υπάρχουν όμως ορισμένες φορές που η γάτα μας μπορεί να γίνει μεγάλος μπελάς. Μία από αυτές είναι το μπάνιο τους που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Πότε όμως πρέπει να κάνεις μπάνιο στη γάτα σου και πως θα τα καταφέρεις παρά τις αντίξοες συνθήκες;

Πόσο συχνά χρειάζονται μπάνιο οι γάτες;

λευκή γάτα κάνει μπάνιο

Μία πολύ συνηθισμένη απορία που εκφράζεται στους κτηνιάτρους είναι αν οι γάτες χρειάζονται μπάνιο. Η απάντηση είναι πως οι γάτες έχουν τη δυνατότητα από τη φύση να καθαρίζονται μόνες τους. Η γλώσσα τους έχει ειδικές θηλές που λειτουργούν σαν βούρτσα για το τρίχωμα τους ενώ το σάλιο τους διαθέτει αντισηπτικές ιδιότητες. Σύμφωνα με έρευνες, οι γάτες αφιερώνουν περίπου τρεις ώρες την ημέρα στον καθαρισμό τους.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις που ο καθαρισμός τους δεν αρκεί και χρειάζονται μπάνιο. Μπορεί να έχουν λερωθεί αρκετά μετά από κάποιο ατύχημα ή να αποπνέουν μία άσχημη μυρωδιά ή να έχουν τραυματιστεί και να μην μπορούν να καθαριστούν όπως θα έπρεπε. Επειδή όλα αυτά είναι πιθανό να συμβούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους, είναι καλό να ξεκινήσετε να κάνετε μπάνιο στη γάτα σας από μικρή ηλικία ώστε ν’ αποτελέσει σύντομα για εκείνη μία γνώριμη διαδικασία. Προσοχή! Μην το παρακάνετε με τη συχνότητα καθώς με αυτό τον τρόπο θα διαταράξετε τη φυσική ισορροπία των ελαίων στο δέρμα και το τρίχωμα της. Ποια είναι η κατάλληλη συχνότητα; Το ιδανικό είναι να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας. Ωστόσο το National Cat Groomers Institute of America συστήνει ένα μπάνιο ανά 6 βδομάδες για τη γάτα σας ενώ αν το τρίχωμα της είναι μακρύ και η ηλικία της προχωρημένη, ενδέχεται να χρειάζεται και δύο μπάνια τον μήνα.

Tips για να κάνεις μπάνιο τη γάτα σου

σκουρόχρωμη γάτα κάνει μπάνιο στον εαυτό της

Σύμφωνα με τις συμβουλές των ειδικών είναι πολύ βοηθητικό να κάνετε το μπάνιο της γάτας σας, αφού έχει φάει την τροφή της κι είναι κουρασμένη ή ήρεμη. Αν φοβάστε πως μπορεί να σας γδάρει με τα νύχια της, είναι μία καλή επιλογή να τα κόψετε λίγο, πριν το μπάνιο. Προσπαθήστε να τα έχετε όλα καλά οργανωμένα πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία ώστε να βρίσκονται όλα τα προϊόντα κοντά σας με σκοπό να τελειώσετε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μία καλή συμβουλή είναι να έχετε προνοήσει ώστε το μπάνιο σας είναι ζεστό με αποτέλεσμα η γάτα σας να μην κρυώνει και να νιώθει ασφαλής. Καλό είναι την πρώτη φορά να έχετε μαζί σας ένα ακόμη άτομο το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει. Ο ήχος του τρεχούμενου νερού αναστατώνει πολύ περισσότερο τη γάτα σας, γι’ αυτό ένα ψεκαστήρι μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμο.  Αν όμως η γάτα σας είναι αρκετά βρώμικη, καλύτερα να έχετε γεμίσει ήδη μία λεκάνη με νερό. Ανασφάλεια σε πολλές γάτες δημιουργεί και το μέγεθος της μπανιέρας, γι’ αυτό ενδεχομένως ο νιπτήρας να είναι καλύτερη επιλογή.  Έχετε έτοιμη μία στεγνή ή ακόμη καλύτερα μία ζεστή πετσέτα για να τυλίξετε αμέσως τη γάτα σας. Αν όμως δεν φοβάται τους έντονους θορύβους, το πιστολάκι των μαλλιών μπορεί να τη στεγνώσει γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά.

Μετά το μπάνιο και την περιποίηση της γάτας σας φροντίστε να της δείξετε αγάπη και να της πείτε πολλά επαινετικά λόγια που θα την κάνουν να νιώσει όμορφα. Σε κάθε περίπτωση, γεμίστε το μπολ της με την αγαπημένη της τροφή. Ακόμη κι αν δεν πεινάει, θα λάβει τη κίνηση σας ως επιβράβευση. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε τη γάτα να καταλάβει πως το μπάνιο μπορεί να είναι μία στεσογόνος διαδικασία για εκείνη αλλά έπειτα την περιμένει μια καλή ανταμοιβή.

  • FRESH STERILIZED

    Τροφή για Ενήλικες Στειρωμένες Γάτες με φρέσκο και αφυδατωμένο κοτόπουλο, ρύζι, πατάτα, αφυδατωμένη ρέγγα και λίπος πάπιας.

Προβολή