Σε τι διαφέρουν οι τροφές για στειρωμένες γάτες και μη

Image 2882

Όσα αξίζει να γνωρίζετε για τις στειρωμένες γάτες και τις τροφές που προορίζονται για εκείνες.

Όσοι φιλοξενούν στο σπίτι τους μία γάτα, έρχονται γρήγορα στο δίλημμα, αν πρέπει να τη στειρώσουν ή όχι. Αυτό φυσικά είναι ένα ερώτημα το οποίο θα πρέπει να διατυπωθεί πρώτα στον κτηνίατρο που συμβουλευόμαστε. Το ζήτημα με ορισμένες γάτες είναι πως ήδη από την ηλικία των 4 μηνών, έχουν ωριμάσει σεξουαλικά και μπορούν ν’ αναπαραχθούν και να τεκνοποιήσουν. Γιατί είναι αυτό πρόβλημα; Από τη μία, οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν τον χρόνο, τη διάθεση ή τους πόρους να φιλοξενήσουν έναν μεγάλο αριθμό γατών στο σπίτι τους. Από την άλλη, υπάρχει υπερπληθώρα αδέσποτων γατών με αποτέλεσμα να είναι καλύτερα να προτιμήσετε την υιοθεσία.

Χρήσιμες πληροφορίες για τις στειρωμένες γάτες

γυναίκα ταΐζει στειρωμένες γάτες

Πως γίνεται η στείρωση; Κατά τη διάρκεια της στείρωσης σε μια αρσενική γάτα, ο κτηνίατρος αφαιρεί τα όργανα ή τους αδένες που παράγουν ορμόνες. Πιο συγκεκριμένα, τα όσχεα των αρσενικών γατών ανοίγονται, τα αιμοφόρα αγγεία δένονται και οι όρχεις αφαιρούνται. Σε μια θηλυκή γάτα η στείρωση είναι διαφορετική καθώς ανοίγεται το κοιλιακό της τοίχωμα και αφαιρούνται οι ωοθήκες αλλά ορισμένες φορές και η μήτρα. Αυτό γίνεται όταν η θηλυκή γάτα βρίσκεται σε μεγαλύτερη ηλικία.

Πότε γίνεται η στείρωση; Η κατάλληλη περίοδος για να στειρώσετε τη γάτα σας έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες. Γι’ αυτό και αναφέραμε παραπάνω πως ο κατάλληλος άνθρωπος να σας απαντήσει είναι ο κτηνίατρος σας. Με λίγα λόγια, η στιγμή που συστήνεται η στείρωση εξαρτάται από το επίπεδο ανάπτυξης και τη ράτσα της γάτας. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να την ορίσει μόνο ένας ειδικός.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της στείρωσης, πέρα από τον περιορισμό του πληθυσμού τους; Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι στειρωμένες γάτες δεν κινδυνεύουν από τις ασθένειες που σχετίζονται με το φύλο τους ενώ έχει παρατηρηθεί πως έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Μετά τη στείρωση, οι γάτες είναι πιο ήρεμες και λιγότερο επιθετικές, έχουν λιγότερο στρες, δεν έχουν οίστρο και παύουν να μαρκάρουν τον χώρο τους. Όλα αυτά κάνουν πιο εύκολη τόσο τη δική τους ζωή, όσο και του ιδιοκτήτη τους.

Τι αλλάζει στην τροφή για στειρωμένες γάτες

γάτα τρώει τροφή για στειρωμένες γάτες

Όπως επιβεβαιώνει και η βιβλιογραφία, η στείρωση συνδέεται τις περισσότερες φορές με την παχυσαρκία. Βέβαια, αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση που δεν θα γίνει καμία αλλαγή στην τροφή  της στειρωμένης γάτας ή στην ποσότητα της. Γιατί συμβαίνει αυτό; Καθώς η στείρωση μεταβάλλει τον μεταβολικό δείκτη της γάτας μας. Αυτός είναι και ο λόγος που μετά τη στείρωση αξίζει να προτιμήσετε τροφή ειδικά σχεδιασμένη για στειρωμένες γάτες, όπως είναι η STERILIZED της Mojestik. Όχι μόνο καταφέρνει να κάνει τη γάτα να νιώσει χορτάτη για μεγαλύτερο διάστημα αλλά μειώνει και τη συνεχή επιθυμία για τροφή. Από εδώ και πέρα, είναι πολύ σημαντικό να μείνετε πιστοί και στην τροφή που έχετε επιλέξει αλλά και στην ποσότητα που έχετε συμφωνήσει με τον κτηνίατρο που συμβουλεύεστε. Επιπλέον, επιβάλλεται να ζυγίζετε τη στειρωμένη γάτα σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όπως είναι εύκολα κατανοητό, άν παρατηρήσετε αύξηση του βάρους της, θα πρέπει να μειώσετε την ποσότητα της τροφής που της προσφέρετε ημερισίως.

 

  • STERILIZED

    Τροφή για ενήλικες στειρωμένες γάτες από κοτόπουλο, ρύζι ,διαιτητικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, χαμηλά επίπεδα μαγνησίου και προβιοτικές ύλες.

Προβολή