Τι να κάνετε όταν ο σκύλος σας τρώει την τροφή της γάτας

Image 3401

Οι λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας τρώει την τροφή της γάτας, τι να κάνετε όταν συμβεί αυτό και πώς μπορείτε να το αποτρέψετε.

Εάν έχετε και σκύλο και γάτα στο σπίτι σας, πιθανότατα θα έχει τύχει τουλάχιστον μια φορά το ένα κατοικίδιο να φάει το φαγητό του άλλου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανησυχία και να σας κάνει να αναρωτιέστε αν ο σκύλος σας μπορεί να πάθει κάτι. Τα καλά νέα είναι πως δεν υπάρχει λόγος πανικού, καθώς ο σκύλος σας δεν θα πάθει κάτι αν φάει την τροφή της γάτας σας μια ή δύο φορές. Εάν όμως αυτό συμβαίνει συχνά, θα πρέπει να παρακολουθήσετε το σκύλο σας για μερικές ημέρες, για τυχόν σημάδια.

Παρακάτω θα μάθετε γιατί το να τρώει ο σκύλος σας την τροφή της γάτας σε σταθερή βάση δεν είναι καλό, πώς μπορείτε να το αποτρέψετε και τι να κάνετε σε μια τέτοια περίπτωση.

Γιατί οι σκύλοι και οι γάτες έχουν διαφορετικές τροφές;

mojestik - τροφή της γάτας - μπολ σκύλος


Οι γάτες είναι σαρκοφάγα, πράγμα που σημαίνει ότι λόγω βιολογικής ανάγκης, πρέπει να τρώνε κρέας. Οι σκύλοι από την άλλη πλευρά είναι παμφάγα, πράγμα που σημαίνει ότι τρώνε κρέας και λαχανικά, επομένως χρειάζονται μια πιο ποικίλη διατροφή για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες. Είναι σημαντικό να θυμάστε πως η παροχή κατάλληλης και ισορροπημένης διατροφής στο κατοικίδιο σας είναι ένας από τους πιο κύριους παράγοντες για να το διατηρήσετε σε καλή υγεία.

Η τροφή για γάτες είναι πλουσιότερη σε πρωτεΐνες με βάση το κρέας από τις τροφές για σκύλους, και αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που η τροφή για γάτες είναι ελκυστική για τους σκύλους, αφού η μυρωδιά και η γεύση του κρέατος είναι έντονη. Εάν ο σκύλος σας καταναλώνει την τροφή για γάτες απλώς και μόνο επειδή του αρέσει η γεύση, βεβαιωθείτε ότι τρώει αρκετή από τη δική του νόστιμη τροφή.

 Ένας άλλος λόγος όμως που μπορεί ο σκύλος σας να θέλει να τρώει την τροφή της γάτας, ειδικά αν πρόκειται για ένα κατοικίδιο «επαναστάτη», είναι μόνο και μόνο επειδή αποτελεί μια «απαγορευμένη» απόλαυση.

Τέλος, ορισμένοι σκύλοι μπορεί να έχουν μια πάθηση υγείας που τους κάνει να λαχταρούν ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Παθήσεις όπως ο διαβήτης και ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να κάνουν τους σκύλους να αναζητούν τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες. Εάν πιστεύετε ότι οι αλλαγές στην όρεξη του σκύλου σας μπορεί να οφείλονται σε μια συγκεκριμένη πάθηση, θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον κτηνίατρο που εμπιστεύεστε.

Αν ο σκύλος σας τρώει περιστασιακά την τροφή της γάτας σας δε θα παρουσιάσει προβλήματα. Ωστόσο, δεν συνιστάται να ταΐζετε το σκύλο σας με την τροφή της γάτας, και ειδικά όχι μακροπρόθεσμα ως μέρος ενός κανονικού γεύματος, γιατί η τροφή για γάτες δεν έχει τη σωστή ισορροπία θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ένας σκύλος. Η περιεκτικότητα της τροφής για γάτες είναι υψηλότερη σε πρωτεΐνη, ενώ οι σκύλοι χρειάζονται τόσο πρωτεΐνες, όσο και υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα σε διαφορετικές αναλογίες από τις γάτες.

Εκτός αυτού, ο σκύλος σας είναι πιθανό να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες για την υγεία και την ευημερία του, όπως ευαισθησία στο στομάχι, προβλήματα στα νεφρά ή το ήπαρ και παγκρεατίτιδα. Τα θρεπτικά συστατικά της τροφής για γάτες δεν είναι κατάλληλα για τους σκύλους, και εάν ο σκύλος σας έχει ήδη προδιάθεση για παγκρεατίτιδα, διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο. Τα σημάδια έξαρσης της παγκρεατίτιδας περιλαμβάνουν καμπουριασμένη στάση, πρησμένη κοιλιά, διάρροια και εμετό. Είναι πολύ σημαντικό αν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια να επισκεφθείτε άμεσα τον κτηνίατρο σας.


Τι να κάνετε αν ο σκύλος σας έφαγε την τροφή της γάτας

mojestik - τροφή - τρογή της γάτας

Ελέγξτε τον σκύλο σας για τυχόν συμπτώματα

Το πρώτο και πιο σημαντικό που θα πρέπει να κάνετε είναι να παρατηρήσετε τυχόν ασυνήθιστες αντιδράσεις, γιατί παρόλο που η τροφή για γάτες δε θεωρείται επιβλαβής για τους σκύλους, ο σκύλος σας μπορεί να παρουσιάσει πεπτικές διαταραχές, εμετό και διάρροια. Αν αυτά τα συμπτώματα επιμένουν, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον κτηνίατρο.

Μετακινήστε το φαγητό της γάτας

Μόλις βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν έχει παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα από την κατανάλωση τροφής της γάτας, το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να μεταφέρετε την τροφή της γάτας κάπου μακριά από τον σκύλο σας. Ταΐζοντας τη γάτα και τον σκύλο σας σε διαφορετικά σημεία, καταφέρνετε να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση το ένα στην τροφή του άλλου.

Ταΐστε τα κατοικίδια σας σε ξεχωριστά σημεία

Ταΐστε τη γάτα σας σε μια ψηλή επιφάνεια, μακριά από την πρόσβαση του σκύλου σας, όπως ένα ράφι ή έναν πάγκο. Αν και μπορεί να είναι λίγο άβολο, είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αποτρέψετε τον σκύλο σας από το να φάει την τροφή της γάτας σας.

Χρησιμοποιήστε δοχεία αποθήκευσης

Εάν ο σκύλος σας τρώει τακτικά το φαγητό της γάτας σας, μπορεί να χρειαστεί να μετακινήσετε την τροφή της γάτας σε ένα μόνιμο δοχείο αποθήκευσης, αντί να το κρατήσετε στη συσκευασία. Η χρήση ενός δοχείου αποθήκευσης με κλειδαριά ή βιδωτό καπάκι θα το κάνει σχεδόν αδύνατο για τον σκύλο σας να φάει την τροφή για τη γάτα. Εκτός αυτού, θα κρατήσει τα παράσιτα μακριά από το φαγητό.

Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας

Η σωστή εκπαίδευση σκύλων είναι χρήσιμη σε αυτή την περίπτωση. Η εντολή «άφησε το», τελικά θα βοηθήσει να γίνει αρκετά πειθαρχημένος ώστε να μην καταναλώνει την τροφή για γάτες όταν του το λέτε. Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας έτσι ώστε να σέβεται τα όρια της ώρας του φαγητού με συνέπεια.

 

Η Mojestik προσφέρει premium τροφές υψηλής ποιότητας για σκύλους και γάτες.