Ξέρατε ότι οι γάτες μπορούν να κρυολογήσουν;

Image 3386

Πώς οι γάτες μπορούν να κρυολογήσουν και με ποιον τρόπο μεταδίδονται οι ασθένειες στα κατοικίδια.

 

Διανύουμε την εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι μιλούν για τις ασθένειες. Ο κορωνοϊός, η γρίπη και το κρυολόγημα μονοπωλούν τις συζητήσεις ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρατηρούν πως όλοι είναι άρρωστοι αυτή την περίοδο. Συνεπώς, τα memes που σατιρίζουν την κατάσταση έχουν κατακλύσει την timeline μας, στα social media. Καθώς, λοιπόν, κανείς δεν θέλει οι γιορτές να τον βρουν στο κρεββάτι με χαρτομάντηλα και πονοκέφαλο, είναι σημαντικό να λάβετε τα μέτρα σας με σωστή διατροφή, καλό ύπνο και όπου είναι εφικτό, αποστάσεις.

Όλοι γνωρίζουν πως οι άνθρωποι μπορούν να κρυολογήσουν, αυτή την περίοδο. Γνωρίζατε όμως πως και τα κατοικίδια μας κινδυνεύουν εξίσου; Πράγματι, τόσο οι σκύλοι, όσο και οι γάτες μας μπορούν να κρυολογήσουν. Ας εστιάσουμε, όμως, στα αγαπημένα μας γατάκια. Το κρυολόγημα τους είναι τις περισσότερες φορές, μία λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού από κάποιον ιό ή κάποιο βακτήριο. Πως, όμως, θα καταλάβετε ότι η γάτα σας έχει αρρωστήσει; Η απάντηση βρίσκεται στα συμπτώματα που εμφανίζει και πρέπει να σας βάλουν σε σκέψεις.

 

Τα σημάδια που εμφανίζουν οι γάτες όταν κρυολογήσουν

γάτες μπορούν να κρυολογήσουν - γυναίκα με γάτα - mojestik

Όχι μόνοι οι γάτες μπορούν να κρυολογήσουν, όπως οι άνθρωποι, αλλά και τα συμπτώματα τους μοιάζουν πολλοί με αυτά του ανθρώπου. Ποια είναι αυτά; Θα καταλάβετε ότι οι γάτες έχουν αρρωστήσει όταν φτερνίζονται, όταν έχουν ρινικές εκκρίσεις, όταν εμφανίζουν πρησμένους λεμφαδένες, όταν παρουσιάζουν επιπεφυκίτιδα ή εκκρίσεις στα μάτια, και όταν τρώνε λιγότερο ή καθόλου.

Προσοχή! Οι άρρωστες γάτες μπορούν να «κολλήσουν» άλλες γάτες. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να προστατεύσετε τις άλλες γάτες που μπορεί να έχετε στο σπίτι αλλά και τις γάτες που ενδέχεται να έρχονται σε επαφή με τη γάτα σας. Πως μεταδίδεται ο ιός; Οι γάτες μπορούν να κρυολογήσουν κολλώντας από το σάλιο και τις ρινικές εκκρίσεις. Οπότε θα πρέπει να προσπαθήσετε να μη μοιράζονται την ίδια άμμο, το ίδιο μπολ, το ίδιο παιχνίδι κ.α.

Μπορεί ο άνθρωπος να κολλήσει από τη γάτα του;

 

Η απάντηση στην ερώτηση είναι «σπάνια». Υπάρχουν ελάχιστοι ιοί και βακτήρια που μπορούν να μεταδοθούν από τον σκύλο ή τη γάτα στον άνθρωπο. Ακόμη πιο σπάνιο, έως αδύνατο, είναι ένας άνθρωπος να κολλήσει το κατοικίδιο του. Πιο συγκεκριμένα, οι γάτες μπορούν να κολλήσουν κορωνοϊό και να τον μεταδώσουν η μία στην άλλη αλλά δεν μπορούν να τον μεταδώσουν στον άνθρωπο, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τη γρίπη.

 

Τι να κάνετε αν η γάτα σας αρρωστήσει;

γάτες μπορούν να κρυολογήσουν - γιατρός -mojestik 

Αρχικά, θα πρέπει να λάβετε υπόψη πως αν η λοίμωξη της γάτας σας δεν είναι σοβαρή θα αναρρώσει μόνη της, σε περισσότερο από μία βδομάδα και λιγότερο από έναν μήνα. Αν δείτε πως τα συμπτώματα της γάτας σας επιμένουν, τότε μάλλον η λοίμωξη της είναι πιο σοβαρή. Σε κάθε περίπτωση, αν οι γάτες κρυολογήσουν, κρίνεται απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο που εμπιστεύεστε. Κατά πάσα πιθανότητα, ο κτηνίατρος ίσως σας συστήσει τη χρήση αντιβιοτικών καθώς η λοίμωξη της γάτας σας μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία. Αξίζει να θυμάστε πως μετά την ανάρρωση, είναι πιθανό οι γάτες να παραμείνουν ασυμπτωματικοί φορείς του υιού που μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλες γάτες.

Η διατροφή της γάτας σας παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό της. Οι τροφές της Mojestik παρέχουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται η γάτα σας για την ενίσχυση του και την αποτροπή των λοιμώξεων και των ασθενειών.  

  • FRESH STERILIZED

    Τροφή για ενήλικες στειρωμένες γάτες

Προβολή