Χρήσιμες πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων και προτάσεις για να βοηθήσετε.
Η 4η Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων και αποτελεί την κατάλληλη ευκαιρία για να ενημερωθούμε και να συμβάλλουμε στη φροντίδα 6.000.000 αδέσποτων ζώων που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για πλάσματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά προκλήσεις για την εύρεση τροφής, την προστασία από τις καιρικές συνθήκες αλλά και την επιβίωση τους. Μέσα από αυτή την Παγκόσμια Ημέρα, οι φιλόζωοι και οι φιλοζωικές οργανώσεις μας καλούν να υιοθετήσουμε ένα αδέσποτο ζώο και να συνδράμουμε σε φιλοζωικές δράσεις.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων και η ιστορία της
Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας.
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάζεται την 4η Οκτωβρίου, οπότε επελέγη για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων μία ημέρα που βρίσκεται ακριβώς 6 μήνες μετά. Επίσης, το 4/4 είναι ευκολομνημόνευτο. Τέλος, δεν υπάρχει κάποια σημαντική γιορτή την ίδια ημέρα.
Ενδιαφέροντα στοιχεία για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στη χώρα μας, ο αριθμός των αδέσποτων έχει ξεπεράσει τα 3.000.000 και οδεύει προς τα 4.000.000. Το αξιοσημείωτο είναι πως ο ρυθμός της ροής νέων αδέσποτων καθημερινά στην Ελλάδα αυξάνεται. Παράλληλα, στην Ελλάδα υπολογίζεται πως υπάρχουν περισσότερες από 130 φιλοζωικές οργανώσεις.
Αξίζει μόνο να αναφέρουμε πως ένα αδέσποτο ζώο μετά την εγκατάλειψη του από τον ιδιοκτήτη του έχει μέσο όρο ζωής, μόλις τα 2 χρόνια. Την ίδια ώρα, οι σκύλοι συντροφιάς ανέρχονται σε 470.000 και οι αδέσποτοι σκύλοι φτάνουν τα 430.000 εκατομμύρια παγκοσμίως.
Τι ισχύει για την υπεύθυνη υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου
Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων αποτελεί μία καλή αφορμή να προβληθούν οι πολλοί τρόποι που έχουμε ώστε να συνδράμουμε αποτελεσματικά και βοηθήσουμε τα αδέσποτα ζώα.
Ξεκινώντας με τα αδέσποτα της γειτονιάς μας, τοποθετήστε ένα μπολ με νερό και ένα μπολ με τροφή για σκύλους και γάτες. Τις κρύες μέρες με χαμηλές θερμοκρασίες, δημιουργήστε ένα σημείο με μια παλιά κουβέρτα σε έναν εξωτερικό χώρο, ώστε ν’ αποτελέσει το καταφύγιο για ένα αδέσποτο ζωάκι. Τις ίδιες μέρες, ελέγξτε το καπό πριν βάλετε μπροστά τη μηχανή ώστε να μην τραυματίσετε ένα γατάκι που έχει κουρνιάσει κάποια γάτα.
Ο καλύτερος τρόπος, βέβαια, να βοηθήσετε τα αδέσποτα ζώα είναι να υιοθετήσετε κάποιο από αυτά. Για τις υιοθεσίες αρμόδιοι είναι οι Δήμοι με τη συνδρομή των φιλοζωικών σωματίων. Σε γενικές γραμμές οι επιλογές σας είναι δυο, δηλαδή η υιοθεσία από καταφύγιο ή σωματείο και η υιοθεσία αδέσποτου ζώου.
Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει για να υιοθετηθεί ένα ζώο από καταφύγιο ή ζωοφιλικό σωματείο είναι να υπογραφεί υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 από τον νέο ιδιοκτήτη, στην οποία δηλώνεται η παραλαβή του ζώου, η υποχρέωση του να τηρεί τις υποχρεώσεις που καθορίζονται στο άρθρο 2 παρ.1α και η γνώση του για τις κυρώσεις του άρθρου 12. Επίσης, πριν την παραλαβή του από το καταφύγιο, ο νέος ιδιοκτήτης πρέπει να μεριμνήσει για τη σήμανση και την καταγραφή του (με ειδικό τσιπ), όπως προβλέπεται για τα δεσποζόμενα ζώα. Για την υιοθεσία από σωματείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύει διαφορετική διαδικασία.
Σε περίπτωση που το ζώο είναι αδέσποτο, ο ιδιοκτήτης πρέπει να ενημερώσει τον Δήμο στα μητρώα του οποίου είναι καταχωρημένο και εντός 20 ημερών να το σημάνει με τσιπάκι.
Αξίζει μια σύντομη αναφορά και στην ανάδοχη. Στο Ν. 4830/2021, ως ανάδοχος ορίζεται το φυσικό πρόσωπο που φιλοξενεί προσωρινά ένα ή περισσότερα αδέσποτα ζώα συντροφιάς έως ότου αυτά υιοθετηθούν. Μεταξύ του αναδόχου και του Δήμου/φιλοζωικού σωματείου ή οργάνωσης/φυσικού προσώπου υπογράφεται σύμβαση αναδοχής στην οποία ορίζονται οι υποχρεώσεις του αναδόχου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Η Value τροφή της Mojestik είναι μια πλήρης τροφή για σκυλιά με 40% περιεκτικότητα σε κρέας με διαιτητικές ίνες και αρκετά ελαφριά σύνθεση.
-
VALUE
Τροφή για ενήλικα σκυλιά