Όσα πρέπει να ξέρετε για τη στείρωση της γάτας 

Image 3274

Οι κύριοι λόγοι που καθιστούν απαραίτητη τη στείρωση της γάτας σας και όσα αξίζει να γνωρίζετε για την επέμβαση.

Στο τελευταίο άρθρο του blog αναλύσαμε τη στείρωση του σκύλου, πότε είναι απαραίτητη και τι ρόλο παίζει το φύλο του. Παρακάτω θα κάνουμε το ίδιο με τη στείρωση της γάτας η οποία αποτελεί μια διαδικασία για την οποία έχουν περιορισμένες γνώσεις ή ακόμη και πλήρη άγνοια πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων.

Γιατί είναι σημαντική η στείρωση;

mojestik - γάτα στειρωμένη- στείρωση

Ο κύριος λόγος που η στείρωση της γάτα είναι τόσο διαδεδομένη έχει να κάνει με την αναπαραγωγή της καθώς η μεγάλη πλειοψηφία ωριμάζει σεξουαλικά πριν συμπληρώσει το πρώτο έτος της ζωής της. Παράλληλα υπολογίστε πως μια γάτα γεννά συνήθως 2 έως 6 γατάκια και μπορεί να κυοφορήσει έως και 2 φορές μέσα σ’ έναν χρόνο. Αυτός είναι και ο λόγος που η γάτα σας πρέπει να έρχεται σε επαφή με άλλες, μόνο υπό επίβλεψη, μέχρι να στειρωθεί.

Η σωστή περίοδος για να στειρώσετε τη γάτα σας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως είναι το επίπεδο της ανάπτυξης της, η ράτσα της κ.α. Ο κτηνίατρος σας είναι ο κατάλληλος για να σας συμβουλεύσει εξατομικευμένα. Σε γενικές γραμμές, συστήνεται η στείρωση που θα προλάβει τη σεξουαλική ωριμότητα της γάτας, περίπου ανάμεσα στον 6ο και τον 8ο μήνα της ζωής της. Προσοχή! Η ταχύτητα με την οποία ωριμάζουν σεξουαλικά οι γάτες εξαρτάται επίσης από πολλούς παράγοντες. Όσο για την πρώιμη στείρωση στις οικόσιτες γάτες, οι επιστήμονες διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Λίγα λόγια για τη στείρωση της γάτας

mojestik - γάτα κτηνίατρος - στείρωση

Αυτό που αξίζει να θυμάστε είναι πως η στείρωση δεν αποτελεί μία περίπλοκη χειρουργική επέμβαση αλλά περισσότερο μία τυπική διαδικασία για τους περισσότερους κτηνιάτρους. Κατά τη διάρκεια της στείρωσης, ο κτηνίατρος αφαιρεί τα όργανα ή τους αδένες μιας γάτας που παράγουν ορμόνες. Σε μια θηλυκή γάτα, ανοίγεται το κοιλιακό της τοίχωμα και αφαιρούνται οι ωοθήκες αλλά και η μήτρα, όταν η στείρωση γίνεται σε γάτα μεγαλύτερης ηλικίας. Στις αρσενικές γάτες, ο ευνουχισμός είναι πιο απλή διαδικασία καθώς ανοίγονται τα όσχεα τους ενώ τα αγγεία και τα αιμοφόρα αγγεία περιδένονται. Στη συνέχεια αφαιρούνται και οι όρχεις.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως πριν την επέμβαση η γάτα σας δεν πρέπει να έχει φάει καθώς η επέμβαση γίνεται με αναισθησία, και πρέπει να έχει άδειο στομάχι. Οι κτηνίατροι συμβουλεύουν να μην έχει φάει για 9 έως 12 ώρες πριν τη στείρωση. Η κατανάλωση νερού επιτρέπεται. Επιπλέον, πρέπει να είστε σίγουροι πως την περίοδο της επέμβασης, η γάτα σας δεν έχει οίστρο.

Μετά τη στείρωση, αφού παραλάβετε τη γάτα σας από το κτηνιατρείο, δημιουργήστε ένα ζεστό και ήσυχο μέρος για να νιώσει ασφάλεια. Προσέξτε ώστε ο χώρος που θα δημιουργήσετε να μην είναι σε κάποιο σημείο με ύψος καθώς μετά την αναισθησία η γάτα μας ζαλίζεται και μπορεί να πέσει με αποτέλεσμα κάποιο ατύχημα.

Τα οφέλη της στείρωσης στη γάτα

mojestik - γατάκια - στείρωση

  1. Οι στειρωμένες γάτες είναι πιο υπάκουες.
  2. Είναι λιγότερο επιθετικές.
  3. Οι θηλυκές γάτες δεν έχουν οίστρο.
  4. Οι αρσενικές γάτες δεν ουρούν μέσα στο σπίτι.
  5. Έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
  6. Οι ασθένειες που σχετίζονται με τα αναπαραγωγικά όργανα είναι πιο σπάνιες.

Θα πρέπει να θυμάστε πως μετά τη στείρωση της γάτας σας, θα πρέπει ν’ αλλάξετε και τη διατροφή της. Η FRESH STERILIZED  προορίζεται για ενήλικες στειρωμένες γάτες και περιέχει φρέσκο και αφυδατωμένο κοτόπουλο, ρύζι, πατάτα, ρέγγα και λίπος πάπιας.

  • FRESH STERILIZED  

    τροφή που προορίζεται για ενήλικες στειρωμένες γάτες και περιέχει φρέσκο και αφυδατωμένο κοτόπουλο, ρύζι, πατάτα, ρέγγα και λίπος πάπιας.

Προβολή